`
Jacek: Granica
lim=(√2n2−4n+7−√2n)
n→∞
29 gru 16:52
Jacek: Po skorzystaniu wzoru skróconego mnożenia mam coś takiego
lim= 2n
2−6n+7/
√2n2−4n+7+
√2n
n→
∞
29 gru 16:54
Krzysiek: coś mi się widzi,że zamiast
√2n w zadaniu powinno być:
√2n
po drugie używaj NAWIASÓW !
| | | |
albo korzystaj z funkcji " |
| " |
| | | |
29 gru 17:18
Krzysiek: z funkcji "U"
29 gru 17:18
Janek191:
Powinno być + ∞
29 gru 17:18
Janek191:
Krzysiek ma rację

Powinno być a
n =
√ 2n2 − 4n + 7 −
√2n
29 gru 17:32
Jacek: Tak, przepraszam za błąd. W zadaniu jest −√2n
29 gru 17:41
Jacek: | | −2 | |
Ale i tak nie mam pojęcia skąd w odpowiedzi jest |
| |
| | √2 | |
29 gru 17:41
Krzysiek: to rozpisz teraz poprawnie ze wzoru i skróć licznik i mianownik przez 'n'
29 gru 17:44
utem:
| √2n2−4n+7−√2 n | | √2n2−4n+7+√2 n | |
| * |
| = |
| 1 | | √2n2−4n+7+√2 n | |
| | 2n2−4n+7−2n2 | |
= |
| = |
| | √2n2−4n+7+√2 n | |
teraz juz wyjdzie
29 gru 17:48
Jacek: Ok, dzięki

Teraz zrobiłem to samodzielnie i wynik wyszedł jak ta lala
29 gru 18:07