Trójkąty
Adrian: Mam solidny kłopot z zadaniem. Trzeba wybrać które odpowiedzi są poprawne, a które błędne:
Długości boków pewnego trójkąta są liczbami wymiernymi. Wynika stąd, że:
A) cosinusy kątów wewnętrznych tego trójkąta są liczbami niewymiernymi
B) sinusy kątów wewnętrznych tego trójkąta są liczbami wymiernymi
C) długości wysokości tego trójkąta są liczbami wymiernymi
D) długości środkowych tego trójkąta są liczbami niewymiernymi
29 gru 16:38
Adrian: UP
29 gru 19:03
Adrian: UP
29 gru 19:44
Bizon:
... to włącz myślenie −

a)Skoro długości boków są liczbami wymiernymi ... to cosinusy kątów wewnętrznych są ilorazami
liczb wymiernych ....zatem też są wymierne
dalej sam
29 gru 19:53
Panko: c) oczywiście NIE
weź Δ równoboczny o boku a=1 ∊W
wtedy h= √3/2 ∉ W
29 gru 19:57
Panko: d) ogólnie to jest tak ,że jeżeli a, b,c boki Δ to środkowe s ( trzy) są
produkowane
s2 =1/2 *( a2+b2 −c2/2) i jeszcze dwie zmiany
............................................................................
...................................
Tezę w punkcie d) rozumiem : długości WSZYSTKICH trzech środkowych są
niewymierne.( gdy boki są wymierne)
Tak oczywiście NIE jest.
Wystarczy wziąć Δ prostokątny 32+32 =52 −−−boki są naturalne 3,4,5 ;
Środkowa z wierzchołka kąta prostego s= c/2 = 5/2 bo to jest też promień okręgu
opisanego na tym trójkącie
29 gru 20:12