Gustlik:

x
2+y
2+Ax+By+C=0
x
2+y
2−2y−4=0
r=
√a2+b2−C=
√02+12−(−4)=
√1+4=
√5
S=(0, 1), r=
√5
bok kwadratu = 2r=2
√5
2x+y−6=0
y=−2x+6
Szukam prostej prostopadłej do danej i przecodzącej przez środek okręgu:
b=1
Szukam punktu styczności okręgu z daną prostą − będzie to punkt przecięcia tych prostych:
{ y=−2x+6
−4x+12=x+2
−5x=−10 /:(−5)
x=2
y=−2*2+6
y=2
P=(2, 2)
Korzystam z tego, że wektor w
→=[1, a] oraz jego iloczyn przez dowolną liczbę k, czyli [k, ka]
jest równoległy do prostej y=ax+b
Zatem dla prostej y=−2x+6 tym wektorem będzie w
→=[1, −2] oraz v
→=[k, −2k]
Liczę długości tych obu wektorów, aby obliczyć k:
|w|=
√12+(−2)2=
√5
|v|=
√k2+(−2k)2=k
√5
v
→=PA
→=r
=[k, −2k]
Przyrównuję długości r=|v|
|k
√5|=
√5
k=1 (PA
→) v k=−1 (PB
→) (zwrot)
PA
→=[1, −2]
P=(2, 2)
PA
→=A−P ⇒ A=PA
→+P
A=[1, −2]+(2, 2)=(3, 0)
PB
→=−PA
→=[−1, 2]
B=P+PB*→=(2, 2)+[−1, 2]=(1, 4)
Korzystam z tego, że wektor u
→[A, B] i [kA, kB] jest prostopadły do prostej Ax+By+C=0
2x+y−6=0
Wektor prostopadły to u=[2, 1] i u'=[2k, k]
Liczę długości tych wektorów
|u|=
√22+12=
√5
|u'|=
√(2k)2+k2=k
√5
|u'|=2r=2
√5
|k
√5|=2
√5
k=2 v k=−2 przyjmę k=−2, bo wektor ma zwrot w lewo i w dół, a więc musi mieć ujemne współrzędne
u'
→=[−4, −2]=BC
→=AD
→
C=B+BC→=(1, 4)+[−4, −2]=(−3, 2)
D=A+AD→=(3, 0)+[−4, −2]=(−1, −2)