równanie kwadratowe
Adam555: Witam, nie wiem jak rozwiązać ten przykład, próbuję wprowadzić tą zmienną pomocniczą, ale nie
wychodzi.
x2−4x+4√x2−4x+3=2
29 gru 16:11
daras: a co ci wyszło ?
29 gru 16:17
Adam555: nic nie wyszło, nie wiem pod co t podstawić
29 gru 16:19
Adam555: potrzebuję model rozwiązania, żeby ogarnąć
29 gru 16:20
Saizou :
x
2−4x+3≥0
(x−3)(x−1)≥0
x∊(−
∞:1> ∪ <3:+
∞)
x
2−4x+4
√x2−4x+3=2 /+3
x
2−4x+3+4
√x2−4x+3=5
√x2−4x+3=t ⇒x
2−4x+3=t
2 ,t≥0
t
2+4t−5=0
(t+5)(t−1)=0
t=−5 sprzeczność
t=1
1=
√x2−4x+3
1=x
2−4x+3
x
2−4x+2=0
Δ=16−8=8
√Δ=2
√2
czy jakoś tak
29 gru 16:35
utem:
Bardzo ładnie! Saizou.
29 gru 16:37
Saizou : uczyłem się od najlepszych
29 gru 16:38
daras: a mi siewydaje ,ze Adamowi nie potrzebny był żaden model, tylko gotowiec
29 gru 17:36
Saizou : daras a to już nie mój problem

my to umiemy, a inni nie się trudzą na maturze xd
29 gru 18:56
RS:
To zadanie jest za proste na maturę.
29 gru 18:56
utem:
To nie jest proste zadanie, zalicza się do trudniejszych.
29 gru 19:27
daras: no tak poziom spadł, matura to taka mniej więcej końcówka podstawówki 8klasowej
29 gru 21:34
pigor: ..., no to nieco zmodyfikowany sposób rozwiązania do mojej
szu...

np. taki : dane równanie (*)
x2−4x+4√x2−4x+3=2 , to jeśli
√x2−4x+3 = t ≥0 i x
2−4x+3 ≥0 ⇔
x2−4x+3= t2 i x
2−4x+4 ≥1 ⇔
⇔
x2−4x=t2−3 i (x−2)
2≥1, czyli (**)
|x−2|≥1, równanie (*)
przyjmie postać:
t2−3+4t= 2 ⇔ t
2+4t−5= 0 ⇔ t
2+4t+4= 9 ⇔ |t+2|=3 ⇔ t= − 5<0 v t= 1 ⇒
⇒ x
2−4x+3= 1
2 ⇔ x
2−4x+4−1= 1 ⇔ (x−2)
2= 2 ⇔ |x−2|=
√2, ale z (**)
|x−2|=
√2>1 ⇒ x−2= ±
√2 ⇔
x= 2±√2 − szukane
rozwiązania. ...
29 gru 22:33
daras: ale niektórzy 3mają poziom
29 gru 22:50
Saizou : tak w szczególności
Vax 
, który nie mieści się w skali
29 gru 22:57