matura
ewa: p unktya(2,c0) ib(12,0)sa wierzcholkami trojkata prostokatnego abc o przeciwprostokatnej ab.
wierzcholek c lezy na prostej o rownaniu y=x.oblicz wspolrzedne punktu c
29 gru 16:07
utem:
A(2,0)
B(12,0)
C∊k, gzie
k: y=x
Takie są dane?
29 gru 16:35
ewa: tak
29 gru 16:43
Janek191:
A = ( 2; 0)
B = ( 12; 0)
C = ( x; x)
Tw. Pitagorasa
I AB I
2 = I AC I
2 + I BC I
2 ; I AB I = 12 − 2 = 10
10
2 = ( x − 2)
2 + ( x − 0)
2 + ( x − 12)
2 + ( x − 0)
2
100 = x
2 − 4x + 4 + x
2 + x
2 − 24 x + 144 + x
2
100 = 4 x
2 − 28 x + 148
4 x
2 − 28 x + 48 = 0 / : 4
x
2 − 7 x + 12 = 0
Δ = 49 − 4*1*12 = 1
| | 7 − 1 | | 7 + 1 | |
x = |
| = 3 lub x = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
więc y = 3 lub y = 4
Odp.
C = ( 3; 3) lub C = ( 4; 4)
=======================
29 gru 17:00
utem:

I I sposób
AB przeciwprostokatna
y=x prosta
| | 2+12 | |
S=( |
| ,0)=(,0) środek odcinka AB |
| | 2 | |
C∊prostej, y=x
∡C=∡C'=90
o jako katy wpisane w okrąg oparte na średnicy.
(x−7)
2+y
2=5
2 równanie okręgu o środku(7,0) i r=5
y=x
x
2−14x+49+x
2=25
2x
2−14x+24=0
x
2−7x+12=0
Δ=49−48=1
| | 7−1 | | 7+1 | |
x= |
| =3 lub x= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
y=3 lub y=4
C=(3,3), C'=(4,4)
29 gru 17:22
Janek191:
Ładny rysunek
29 gru 17:24
utem:
Hej, to samo wyszło. Lubię rysunki w geometrii.
29 gru 17:26