Oblicz całkę poprzez podstawianie
Agata: Oblicz całkę poprzez podstawianie. Zły wynik mi wychodzi..

integral ((x
2)/((x
3)−5))dx
NIe wiem jak zaznaczyc całkę więc piszę integral
29 gru 16:00
Krzysiek: To pokaż jak liczysz. A znak całki masz nad polem do pisania.
29 gru 16:13
pigor: ..., np. tak :
| | x2 | | 1 | | 3x2 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ln |x 3−5| +C i ... tyle .  |
| | x3−5 | | 3 | | x3−5 | | 3 | |
29 gru 16:17
pigor: .., a jeśli chcesz podstawiać to x
3−5= t ⇒ 3x
2dx= dt i sobie
to podstawiaj , ale
najlepiej rozszerzając licznik i mianownik przez "brakującą" w liczniku
liczbę 3 dla pochodnej mianownika 3x
2, aby móc zastosować
| | f '(x) | |
wzór całki elementarnej : ∫ |
| dx= ln |f(x)| +C .  |
| | f{x} | |
29 gru 16:27