oblicz
kamil: wiem, że jest pełno rozwiązań tego zadania, ale nic nie rozumiem, więc prosze o
bardzo, bardzo dokładne rozwiązanie

Firma zawarła z pracownikiem umowę−zlecenie na pewną kwotę .Ustalona przez pracodawcę kwota
stanowi przychód pracownika , od którego odlicza się koszty uzyskania przychodu,które w
przpadku umowy−zlecenia wynoszą 20%. Uzyskana różnica jest dochodem pracownika. Od tego
dochodu pracodawca potrąca na rzecz urzędu skarbowego 20% podatku dochodowego i wypłaca
pracownikowi przychód pomniejszony o wysokość podatku.
Pracownik podpisał umowe na kowtę 1280zł. Jaką kwotę wypłaci mu pracodawca ?
Oblicz wysokośc tej kwoty według poniżeszego schematu:
przychód pracownnika (kwota brutto ) ..............................1280zł
koszty uzyskania przychodu: ........................................
dochód pracownika (kwota netto) ................................
podatek na rzecz urzędu skarbowego ............................
kwota do wypłaty ..................................................
29 gru 15:35
kamil: pomocy !
29 gru 16:00
pigor: ..., np. tak :
(1) przychód pracownika (kwota brutto) ....1280zł − ustalona kwota zlecenia,
(2) koszty uzyskania przychodu ... 20%* (1)= 20%*1280zł= 2*`128= 256zł,
(3) dochód pracownika (kwota netto).... różnica (1)− (2)= 1280 − 256= 1024zł,
(4) podatek na rzecz urzędu skarbowego... 20%*(3)=20%*1024=
15*1024=204,8zł,
(5) kwota
do wypłaty (na rękę).... różnica (3)− (4)= 1024zł − 204,8zł=
819,20zł.

..
29 gru 16:11
PW: Myślę, że jednak koszty uzyskania przychodu stanowią element wypłaty.
Inaczej wyglądałoby na to, że przywłaszczył je sobie pracodawca (nie wpłynęły ani na konto US,
ani na konto pracownika).
30 gru 13:24