rozwiąż równanie- funkcja kwadratowa
Jola: (x−1)2−1=0
18 paź 14:45
Jola: rozwiąż równanie− funkcja kwadratowa
(x−1)2−1=0
18 paź 14:46
Bogdan:
Zastosuj wzór skróconego mnożenia a2 − b2 = (a − b)(a + b)
18 paź 14:48
Jola: (x−1)2−1=0
(x−1)2(x+1)2−1=0
proosze o pomoc coo dalej?
18 paź 14:53
Bogdan:
Źle, jeszcze raz Jolu, skąd wzięłaś (x + 1) ?
18 paź 14:54
Jola: mam do rozwiązania z funkcji kwadratowej równanie (x−1)
2−1=0
sama niewiem skad wziełam
18 paź 14:56
Bogdan:
Podobny przykład:
(x + 5)2 − 121 = 0 ⇒
⇒ (x + 5 − 11)(x + 5 + 11) = 0 ⇒ (x − 6)(x + 16) = 0, x = 6 ⋁ x = −16
18 paź 15:06
Jola: aaah noo tak juz teraz wiem

dziękuje za pomoc
18 paź 15:12