jerey: glupie pytanie:
zadanie jest takie; przekroj osiowy stozka jest trojkatem prostokatnym o przeciwprostokatnej
dlugosci 4. Pole pow. bocznej stozka jest rowne.
h,r,l odpowiednio wysokosc promien podstawy i tworzaca stozka.
w odpowiedziach jest zapis 2l
2=4⇒l=2
√2 ← moje pytanie dlaczego tak

liczyłem wychodzi ze l =
√2
29 gru 15:30
jerey: i pb jest rowne 2√2
29 gru 15:30
jerey: 2√2π a w odp 4√2π
29 gru 15:31
utem:

|AB|=4
l
2+l
2=4
2
2l
2=16
l
2=8
l=2
√2
P
b=π*r*l
h=r
r
2+r
2=l
2
2r
2=8
r
2=4
r=2
P
b=π*2*2
√2
P
b=4
√2π
29 gru 15:45
jerey: aale ciolek ze mnie nie podniosłem 4 do kwadratu.
29 gru 18:39
utem:
Zdarza się.
29 gru 18:41