Wyznacz wszystkie wartości parametru, równanie kwadratowe
AleX: Witam, bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x1, x2 równania
x2 − (2m + 1)x + m2 + 2 = 0 spełniają warunek x1 = 2x2
Z góry dziękuję.
29 gru 14:55
Kaja: zał.Δ>0
policz pierwiastki x1 i x2 i podstaw do x1=2x2 tylko za x1 wstaw ten większy i
wylicz m
29 gru 15:25
irena_1:
Δ=(2m+1)
2−4(m
2+2)=4m
2+4m+1−4m
2−8=4m−7>0
x
1=2x
2
8m
2+8m+2=9m
2+18
m
2−8m+16=0
(m−4)
2=0
m=4
29 gru 15:30
AleX: wyszło że m=4, bardzo dziękuję za pomoc
29 gru 15:38