Granice
Dawid: lim=(2n−
√4n2+4)
n→
∞
Wyszedł mi wynik −
∞, a w odpowiedziach jest 0. Mogłby ktoś rozwiązać ten przykład

29 gru 14:43
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia:
29 gru 15:00
Dawid: Skorzystałem ...
29 gru 15:27
Krzysiek: i...
29 gru 15:33
Dawid: Mam coś takiego lim= n2(−2−4n2)/n(3*√4+4n2)
n→∞
29 gru 15:40
Krzysiek: 
napisz co otrzymujesz po skorzystaniu z tego wzoru.Bo niestety nie wiem w jaki sposób
otrzymałeś to co napisałeś.
29 gru 15:42
Dawid: lim= 2n2−4n2−4/2n+√4n2+4
29 gru 15:44
Dawid: czyli −2n2−4/2n+√n2(4+4n2)
29 gru 15:46
Krzysiek: po pierwsze używaj nawiasów po drugie źle skorzystałeś z tego wzoru.
| | 4n2−4n2−4 | |
powinno być: |
| |
| | 2n+√4n2+4 | |
29 gru 15:46
Janek191:
| | 4n2 − ( 4n2 + 4) | | −4 | |
an =( 2n − √4n2 + 4 = |
| = |
| |
| | 2n + √4 n2 + 4 | | 2n + √4n2 + 4 | |
więc
lim a
n = 0
n→
∞
29 gru 15:48
Dawid: No tak podniosłem samo n do kwadratu a o dwójce już zapomniałem
29 gru 15:48
Dawid: Dziękuje Wam bardzo
29 gru 15:49