równanie
olo: a) √x+1−√9−x=√2x−12
b) √5−x+√5+x≥4
29 gru 14:43
5-latek: Np a) kto jak metoda chcesz rozwiazywac?
No w b) to juz nie ma wyboru
Wezmy najpierw b) ustalamy dziedzine tej nierownosci wyznacz . Wiemy jakie wyrazenie musi byc
pod pierwiastkiem
29 gru 14:48
olo: w b) D:x∊<−5,5>
29 gru 14:50
5-latek: czyli mamy lewa strone dodatnia i prawa dodatnia wiec mozemy obie strony nierownosci podniesc
do kwadratu .
Wiec to zrob
29 gru 14:52
olo: 2√(5−x)(5+x)≥11+xi znów do kwadratu i po uporządkowaniu 5x2+22+21≤0
pierwiastki x1=−3 x2=−1.4 przedział rozwiązujący <−3;−1,4> a w odpowiedziach <−4,4>
29 gru 14:59
olo: już wiem błąd brak kwadratu drugiego wyrażenia
29 gru 15:00
olo: wyszło a co zrobić z tym równaniem tak samo jak z nierównością?
29 gru 15:02
pigor: ..., np. tak :
a|) D
r: x+1≥0 i 9−x≥0 i 2x−12 ≥0 ⇔ x≥−1 i x≤9 i x≥6 ⇔
⇔
6≤ x≤9 ⇔
Dr= [6;9] − dziedzina danego równania, a
w niej
√x+1−√9−x= p{2x−12 ⇔
√x+1=
√9−x+
√2x−12 /
2 ⇔
⇔ x+1= 9−x+2x−12+2
√(9−x)(2x−12) ⇔ 4= 2
√(9−x)(2x−12) /:2 ⇔
⇔
√(9−x)(2x−12)=2 /
2 ⇔ 2(9−x)(x−6)=4 ⇔ (9−x)(x−6)=2 ⇔
⇔ 9x−54−x
2+6x=20 ⇔
x2−15x+54= 0 ⇔
x∊{6,9} ∊ D
r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. ciekawe rozwiązanie − granice dziedziny; czy nie dałoby się
tego jakoś ... ..

przewidzieć
29 gru 15:06
5-latek: Skoro ma byc taka odpowiedz to zle policzyles
(5−x+2√(5−x)(5+x)+5+x>=16
2√(5−x)(5+x)>=6/2 obustronnie do kwadratu
4(25−x2)>=36 i dalej rozwiazuj ale sprawdz te moje obliczenia jeszce raz bo moglem sie
pomylic
29 gru 15:06
5-latek: Rownanie
pigor Ci juz pokazal jak rozwiazac
29 gru 15:08
olo: dzięki tam chyba w rozwiązaniu znalazłem błąd a mam pytanie jak określić dziedzinę w takim
równaniu
√x+5−√x+3=2
29 gru 15:14
5-latek: Ja bym zrobil to tak x+5≥0 i x+3≥0
29 gru 15:25
olo: a nie tak x+3≥0 i x+5−√x+3≥0 ?
a czy można to najpierw rozwiązać tzn równanie a później sprawdzić czy rozwiązania są
prawidłowe?
29 gru 15:28
5-latek: Nie jestem pewien co do dziedziny niech ktos inny sie wypowieOK?
Tak mozna tak rozwiazywac rownania . Jest to metoda analizy starozytnych
29 gru 15:32