proszę o pomoc
joanna: Trójkąt równoboczny oraz sześciokąt foremny mają taki sam
obwód.
Jaki jest stosunek pola powierzchni trójkąta do pola powierzchni
sześciokąta?
a) 1:1 b) 1:2 c) 2:3 d) 3:2 e) 4:3
29 gru 14:31
Kaja: a− dł. boku trójkąta równobocznego
b − dł. boku sześciokąta foremnego
obwtrójkąta=3a
obwsześciokąta=6b
3a=6b /:3
a=2b
a2√3
4b2√3
Ptrójk=
=
=b2√3
4
4
b2√3
Psześc=6*
4
Ptrójk
6b2√3
2
=b2√3:
=
Psześc
4
3
odp. c
29 gru 14:41
Kejt:
a − bok trójkąta
obwód trójkąta = 3a
a2√3
pole trójkąta =
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b − bok sześciokąta
obwód sześciokąta = 6b
b2√3
3b2√3
pole sześciokąta = 6*
=
4
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ich obwody są równe, zatem:
3a=6b
a=2b
4b2√3
pole trójkąta =
=b2√3
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
k − stosunek pól powierzchni obydwu figur