jakim procentem liczby a jest liczba b?
MAGIC: dane są liczby a=(2−1)4√16 ,b=20. jakim procentem liczby a jest liczba b?
18 paź 14:44
18 paź 14:51
grus-grus: Pani(e) Magic,tak to się czaruje:
20−−−−−−−−−−100%
0,25−−−−−−−−x
x=1,25%
18 paź 14:52
grus-grus: pomyłka ,nie ta różdżka
18 paź 14:57
Bogdan:
Mam silną sugestię − namawiam, aby gdzie tylko można, działania z procentami wykonywać
z pominięciem proporcji.
Nawyk stosowania proporcji w takich przypadkach pozbawia zdroworozsądkowego myślenia,
przykro patrzeć na maturzystę lub studenta układającego proporcję w takim zadaniu.
18 paź 14:59
grus-grus:
0,25−−−−−−−−−−−100%
20−−−−−−−−−−−−x
18 paź 15:04
grus-grus: ok,Bogdanie ,to był ostatni raz
18 paź 15:05
Bogdan:
18 paź 15:06