matematykaszkolna.pl
Za pomocą reguly de'Hospitala obliczyć granice funkcji Euklides11: Witam Serdecznie emotka Interesuje mnie czy ktoś potrafi policzyć te granice ...emotka Pozdrawiam lim xsinx x→0 lim (tgx)2x−π x−>π/2
29 gru 13:57
Euklides11: w drugim przykładzie ma być zamiast 2 ma być do potęgi ^
29 gru 13:59
MQ: Napisz to najpierw porządnie, bo nic z tego nie wiadomo.
29 gru 14:05
Euklides11: Bardzo przepraszam za błędy i proszę o pomoc emotka 1) lim xlnx x→0 2) lim (tgx)2x−π
 π 
x→

2 
30 gru 11:07
daras: odpowiedź brzmi: tak potrafimy i pozdrawiamy cię serdecznie
30 gru 11:08
Romek: cześć. Moim zdaniem: 1)[0] da granicę równą 0 (bo nie jest to symbol nieoznaczony, a 0 podniesione do potęgi zawsze da 0)
  0 
2) Musisz wyjść na

lub

, czyli:
  0 
− wpierw skorzystać ze wzoru ab=eblna i policzyć granicę wykładnika. Sam zaś wykładnik
 f(x) 
gdy f(x)*g(x) wychodzi [0*]przekształcić tak, by wyszło f(x)*g(x)=

1 

g(x) 

Liczyć tak długo, by nie otrzymawszy symbolu nieoznaczonego wyjść na wynik i podstawić go jako wykładnik e. Mi wyszło e = Proszę, by ktoś bardziej doświadczony jednak potwierdził temu, lub zaprzeczył.
30 gru 12:03
Euklides11: Dzięki wielkie za udzielone wskazówki ... Generalnie w 2) wiedziałem że trzeba z tego
 f(x) 
skorzystać ale zapomniałem o doprowadzeniu do postaci

g(x) 
30 gru 12:38
fx: 1. Dla argumentu zbiegającego do zera na pewno ta granica nie wyniesie 0. Korzystając ze znanej własność: φω = eωlnφ należy wyznaczyć granicę: xlnx = elnxlnx = eln2x
30 gru 13:04
Trivial: W przykładzie pierwszym x dąży do zera z prawej (x → 0+) na podstawie dziedziny ln(x).
 1 1 
xlnx → [(0+)−∞] = [

] = [

] = +∞
 (0+)+∞ 0+ 
Inaczej xlnx = e(lnx)2 → [e(−∞)2] = [e+∞] = +∞
30 gru 13:24