Za pomocą reguly de'Hospitala obliczyć granice funkcji
Euklides11: Witam Serdecznie

Interesuje mnie czy ktoś potrafi policzyć te granice ...

Pozdrawiam
lim x
sinx
x→0
lim (tgx)
2x−π
x−>π/2
29 gru 13:57
Euklides11: w drugim przykładzie ma być zamiast 2 ma być do potęgi ^
29 gru 13:59
MQ: Napisz to najpierw porządnie, bo nic z tego nie wiadomo.
29 gru 14:05
Euklides11: Bardzo przepraszam za błędy i proszę o pomoc

1) lim x
lnx
x→0
2) lim (tgx)
2x−π
30 gru 11:07
daras: odpowiedź brzmi: tak potrafimy i pozdrawiamy cię serdecznie
30 gru 11:08
Romek: cześć.
Moim zdaniem:
1)[0
∞] da granicę równą 0 (bo nie jest to symbol nieoznaczony, a 0 podniesione do potęgi
zawsze da 0)
| | ∞ | | 0 | |
2) Musisz wyjść na |
| lub |
| , czyli: |
| | ∞ | | 0 | |
− wpierw skorzystać ze wzoru a
b=e
blna i policzyć granicę wykładnika. Sam zaś wykładnik
| | f(x) | |
gdy f(x)*g(x) wychodzi [0*∞]przekształcić tak, by wyszło f(x)*g(x)= |
| |
| | | |
Liczyć tak długo, by nie otrzymawszy symbolu nieoznaczonego wyjść na wynik i podstawić go jako
wykładnik e.
Mi wyszło e
∞ =
∞
Proszę, by ktoś bardziej doświadczony jednak potwierdził temu, lub zaprzeczył.
30 gru 12:03
Euklides11: Dzięki wielkie za udzielone wskazówki ... Generalnie w 2) wiedziałem że trzeba z tego
| | f(x) | |
skorzystać ale zapomniałem o doprowadzeniu do postaci |
| |
| | g(x) | |
30 gru 12:38
fx: 1. Dla argumentu zbiegającego do zera na pewno ta granica nie wyniesie 0.
Korzystając ze znanej własność:
φω = eωlnφ
należy wyznaczyć granicę:
xlnx = elnxlnx = eln2x
30 gru 13:04
Trivial:
W przykładzie pierwszym x dąży do zera z prawej (x → 0
+) na podstawie dziedziny ln(x).
| | 1 | | 1 | |
xlnx → [(0+)−∞] = [ |
| ] = [ |
| ] = +∞ |
| | (0+)+∞ | | 0+ | |
Inaczej
x
lnx = e
(lnx)2 → [e
(−∞)2] = [e
+∞] = +∞
30 gru 13:24