logarytmy T.T
itachi: log1/3 z liczby 81/√3 wynosi ? Proszę o wyjaśnienie
A. −3/2
B. 3/2
C.−8
D. 8
29 gru 13:47
Kaja: z def. logarytmu mamy:
3
−x=3
4−12
−x=4−
12
−x=3,5 /*(−1)
x=−3,5
29 gru 13:50
Kejt:
log
1/381
√3=?
| | 1 | |
( |
| )?=81√3 //zamieniam to na potęgi liczby 3 |
| | 3 | |
3
−?=
√34 * 3
3
−?=
√35
3
−?=3
5/2
w sumie zamiast ? powinien być x, ale jakoś mi się znudził
29 gru 13:52
Kejt: ojj.. tam jest kreska ułamkowa.. nie zauwazyłam..
29 gru 13:53
Saizou : albo
| | 81 | | | | 7 | |
log1/3 |
| =log3−137/2= |
| log33=− |
| |
| | √3 | | −1 | | 2 | |
29 gru 13:53
Kaja: Kejt to chyba nie jest dobrze. przecież 81√3≠√34*3
29 gru 13:54
Kejt: tak, tak.. ja wiem..

powinno być jeszcze do kwadratu.
ale i tak od samego początku źle liczyłam, bo dla 81*
√3
więc zbyt dużych szkód to nie wyrządza.
29 gru 13:55
Kaja: w takim razie żadna z podanych odpowiedzi nie jest prawidłowa
29 gru 13:57
Kejt: | | 7 | |
owszem, bo na pewno wychodzi − |
| .. |
| | 2 | |
chyba, że ktoś się pomylił przy przepisywaniu treści
29 gru 14:00
itachi: tak pomyliłem się przy przepisywaniu odpowiedzi :C ale Kai wyszedł dobry wynik, dzięki bardzo
<3
29 gru 14:09