dziedzina
lila: Witam . mogłby mi ktos pomoc wyznaczyc dziedzine
wiem ze zalozenia do pierwiastkow sa takie ze musi byc ≥0 , a jesli jest cos w mianowniku to ≠0
29 gru 13:00
ICSP: −x2 + x + 6 > 0
29 gru 13:01
ICSP: √4 = 2
29 gru 13:01
Kaja: tylko tu masz pierwiastek w mianowniku, więc mianownik nie może byc równy zero. tu należy
założyć, że −x2+x+6>0
teraz rozwiąz ta nierównośc kwadratową
29 gru 13:02
Gustlik: Dla funkcji typu
| | L | |
y= |
| obowiązuje zasada: |
| | √M | |
M≥0, bo pierwiastek "nie pozwala" na ujemne (ujemnych nie można pierwiastkować pierwiastkami
stopni parzystych)
i M≠0, bo mianownik "nie pozwala" na 0 (bo nie można dzielić przez 0).
Czyli M>0
29 gru 13:04
lila: wyszło x1 = −3
x2 = −2
29 gru 13:05
Kaja: x1=3 x2=−2
ale to nie wszystko...
29 gru 13:06
lila: czyli teraz rysuje parabole i zaznaczam to co znajduje sie nad osia x ?
29 gru 13:09
lila: to dziedzine tak nalezy zapisac ;
D : xE (−2.3)
?
mam jeszcze jedno pytanie

Czy mogłoby byc rowniez te zalozenie ?
√−x2+x+6 ≠0 / ()
2
−x
2 +x+6 ≠ 0
Δ= ....
x1= 3
x2 = −2
i dziedzina (−2,3)
29 gru 13:30
Kaja: dziedzinę zapisz jako : D=(−2;3)
jesli chcesz to możesz zapisac założenia −x2+x+6≥0 (bo pod pierwiastkiem kwadratowym nie może
byc wyrażenia ujemnego) i √−x2+x+6≠0 (bo mianownik musi byc ≠0.
29 gru 13:34
5-latek: A po co to ostatnie zalozenie do tego wyrazenia ?
Niech wacpanna przeczyta post
Gustlika jeszce raz od poczatku −jesli trzeba to nawet 2 3
razy
29 gru 13:35
lila: pytałam się czy moze byc to zalozenie poniewaz tak mialam zrobiony ten przyklad na
korepetycjach wiec zastanawialam sie czy jest na pewno dobrze zrobione
29 gru 13:42