Jak to przełknąć?
Marcin: W kanale, którego przekrój jest trójkątem równobocznym o boku 2m. należy umieścić trzy
jednakowe rury w kształcie walca. Jaki będzie promień tych rur, jeżeli każda ma być styczna
do dwóch pozostałych oraz do dwóch boków kanału. Grubość rur pomijamy.
Zrobiłem rysunek i nie wiem co dalej, proszę o pomoc...
29 gru 12:48
irena_1:

α=30
0
k=r
√3
2k+2r=2 (m)
k+r=1
r
√3+r=1
r(
√3+1)=1
r(3−1)=
√3−1
2r=
√3−1
29 gru 13:35
Bizon:

200=2r+2rctg30
o
29 gru 13:41
Marcin: Ok, wielkie dzięki, widać że idealne podpisanie rysunku to klucz do rozwiązania zadania

Jeszcze raz dziękuję!
29 gru 14:11