Wszystko, różne
Zuzu: 1. W ciągu arytmetycznym a n+1= an + , a1=−12. Ile wynosi a5?
2. Wyrażenie ||x−2| + 2x − 4| dla x<2 jest równe?
Proszę o pomoc
29 gru 11:38
Kaja: 2. ||x−2|+2x−4|=|−x+2+2x−4|=|x−2|=−x+2
co do 1. to sprawdź co ma być po an+
29 gru 11:47
Zuzu: a n +3

dzięki wielkie za to 1
29 gru 11:50
Kaja: an+1=an+3
an+1−an=3
ale an+1−an jest to różnica między dwoma kolejnymi wyrazami (oznaczamy ją r)
zatem r=3
a5=a1+4r
a5=−12+4*3=0
29 gru 11:54
Zuzu: a współczynnik kierunkowy m prostej y= mx−2, rpostopadłej do prostej
√3x−9y+4=0, ma wartość?
29 gru 12:11
Kaja: a jaki jest współczynnik kierunkowy tej drugiej prostej?
29 gru 12:14
Zuzu: √3 ?
29 gru 12:16
5-latek: Postac ogolna prostej zanien na postac kierunkowa czyli postac Ax+by+C=0 na postac y=ax+b
i ztego juz latwo wyliczc wspolczynnik m
No to liczymy tutaj
29 gru 12:17
Zuzu: więc pytam, czy jest to √3?
29 gru 12:18
Kaja: nie
29 gru 12:19
Kaja: najpierw przkształć ją do postaci y=...
29 gru 12:19
Zuzu: okej
29 gru 12:20
5-latek: Nie to nie jest √3 . Nie zgaduj tylko policz OK?
29 gru 12:20
Zuzu: m * √3/9 = −1 ?
29 gru 12:27
Kaja: dobrze, taki warunek mają spełniac współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych. i wylicz z
tego m.
29 gru 12:29
Zuzu: m= −3√3 ?
29 gru 12:32
Kaja: tak
29 gru 12:32
5-latek: Pytaj
Zuzu jeszce dopoki masz szanse bo masz przed soba dobra nauczycielke
29 gru 12:33
Kaja:
29 gru 12:35
Zuzu: Kaja, będziesz jeszcze przez najbliższą godzinę?
29 gru 12:45
Kaja: za niedługo będę miała chyba obiad, ale jak teraz jeszcze czegoś potrzebujesz to pisz
29 gru 12:47
Zuzu: zaraz się zjawię z pytaniami
29 gru 12:49
Zuzu: Pole podstawy stożka wynosi 25π, a tworząca tworzy z podstawą kąt o mierze 30*. Podaj długość
tworzącej..?
29 gru 12:51
Kaja: wylicz promień podstawy (znasz wzorek na pole koła?)
29 gru 12:54
Zuzu: r=5?
29 gru 12:56
Kaja: tak
29 gru 12:56
Zuzu: teraz z trygonometrii?
29 gru 12:57
Kaja: teraz narysuj sobie ten stożek i zaznacz kąt między tworzącą stożka a promieniem podstawy (to
jest ten kąt 30o)
29 gru 12:57
Kaja: tak z trygonometrii
29 gru 12:57
Zuzu: cos30?
29 gru 12:57
Kaja: tak
29 gru 12:58
Zuzu: Odp to 10
√3/3?
29 gru 12:58
Kaja: tak. super
29 gru 12:59
Zuzu: Kolejne: 1. Ze wszystkich liczb całkowitych należących do zbioru A= {x ∊ C: x > 15 i x ≤ 23}
Losujemy jedną. Prawdopodobieństwo, że będzie to liczba pierwsza wynosi?
2. Rzucamy czworościenną kostką której ściany mają numery 2.3.6.8 Wynik rzutu to numer ściany,
na której padnie kostka. Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucając dwa razy, suma będzie
liczbą parzystą
29 gru 13:01
Zuzu:
29 gru 13:01
Kaja: 1. wypisz wszystkie liczby należące do zbioru A
29 gru 13:03
Zuzu: właśnie mam z tym problem:
A { 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 23 24 25 26 .. aż do?
29 gru 13:04
Kaja: nie za bardzo, popatrz na warunki − to mają byc liczby całkowite większe od 15 i mniejsze bądź
równe 23. spróbuj je jeszcze raz wypisać
29 gru 13:05
Zuzu: AAAAAAA


! pokręciłam znaki!
A: { 16 17 18 19 20 21 22 23 } ?
29 gru 13:06
Kaja: ok. tylko po A daj = a nie dwukropek. no i to jest Ω
29 gru 13:07
Zuzu: to jest moc Ω, do zbioru a należą = { 17 19 23}
Prawdopodobieństo = 3/7?
29 gru 13:09
Kaja: i teraz oznacz sobie jakąś dużą literką (np. B) zdarzenie polegające na wylosowaniu liczby
pierwszej. czyli B={...} i w tym B wypisz wszystkie liczby pierwsze należące do tego zbiorku
A który wypisałaś (czyli tej omegi).
29 gru 13:09
29 gru 13:10
Kaja: Zuzu idę na obiad, poczekaj chwilkę
29 gru 13:10
Zuzu: drobny błąd, wybacz mi roztrzepanie
29 gru 13:11
Zuzu: okej
29 gru 13:14
Kaja: jestem

no to 2. wypisz najpierw Ω (pamiętaj że rzucamy dwa razy, czyli elementami Ω będą pary
( , ), gdzie przed przecinkiem jest wynik pierwszego rzutu, a po przecinku wynik drugiego)
29 gru 13:31
Zuzu: Elementy Ω: (2,6) (2,8) (6,8) ?
29 gru 13:35
Kaja: mało. przeciez możan za pierwszym razem wyrzucić 2 i za drugim też
29 gru 13:38
Kaja: żeby się nie pogubic wypisz sobie najpierw wszystkie zdarzenie w których za pierwszym razem
wypadnie 2
29 gru 13:38
Zuzu: i jeszcze (2,2) (6,6) (3,3) (8.8) ?
29 gru 13:39
Kaja: czyli Ω={(2,2), (2,3), (2,6), (2,8),....} potem wszystkie w których za pierwszym razem
wypadnie 3 itd.
29 gru 13:39
Kaja: spróbuj to wypisac tym systemem. powinno tego być 16
29 gru 13:40
Zuzu: aaa bo ja chciałam wypisać tylko te, których suma daje liczbę parzystą
29 gru 13:40
Kaja: na razie wypisz całą omegę (rób porządnie zadanka
29 gru 13:41
Zuzu: 2.2 2.3 2.6 2.8 3.2 3.3 3.6 3.8 6.2 6.3 6.6 6.8 8.2 8.3 8.6 8.8 jest 16
29 gru 13:41
Kaja: super, tylko zapisz to porządnie czyli Ω={(2,2),(2,3),....,(8,8)}
dobra, a teraz niech A to będzie zdarzenie polegające na tym że suma będzie parzysta,czyli znów
A={...} i wypisuj z omegi te których suma jest parzysta
29 gru 13:44
Kaja: napisz sobie jeszcze moc omegi: |Ω|=16 a potem moc A: |A|=...
29 gru 13:45
Zuzu: |A|= 10?
29 gru 13:45
Kaja: tak
29 gru 13:46
Kaja: i teraz policz prowdopodobieństwo
29 gru 13:47
Zuzu: P(A)= 5/8?
29 gru 13:47
Kaja: tak
29 gru 13:48
Zuzu: Mogę kolejne?
29 gru 13:48
Zuzu: Rozwiąż nierówność :
3|3/2 x − 6| + 11 ≥ 40/3
Zał: 3/2x−6 ≥ 0 3/2x−6<0
x≥4 x<4
Dobrze?
29 gru 13:52
Kaja: a po co takie założenie?
29 gru 13:55
Kaja: chyba że chcesz to rozwiązać w dwóch przypadkach, tak?
29 gru 13:55
Zuzu: a mogę inaczej?
29 gru 13:57
Kaja: popatrz, na razie nie trzeba opuszczac tej wartości bezwzglednej. mozna wykonac inne
przekształcenia:
i teraz mozna to rozpisac tak:
| | 7 | | 7 | |
32x−6≤− |
| lub 32x−6≥ |
| |
| | 9 | | 9 | |
i dalej rozwiąz.
ogólnie jesli a≥0 i |x|≥a, to mozna to rozpisac na :x≤−a lub x≥a
jesli a≥0 i |x|≤a, to można to rozpisać na x≥−a i x≤a
29 gru 14:02
Zuzu: Mam jeszcze kilka, pomożesz mi?
29 gru 14:06
Kaja: mam jeszcze trochę czasu to pisz.
Jestes może w klasie maturalnej?
29 gru 14:08
Zuzu: Rozwiązanie: x≥ 122/27 v x≤94/27 ?
29 gru 14:08
Zuzu: niestety tak
29 gru 14:09
Kaja: dobre rozwiązanie. może sobie je zapisac w postaci sumy przedziałów:
| | 94 | | 122 | |
x∊(−∞; |
| >∪< |
| ;+∞) |
| | 27 | | 27 | |
29 gru 14:10
Kaja: a te zadanka które tu wrzucasz masz jakoś na zadanie?
29 gru 14:10
Zuzu: 1. uzasadnij, że jeżeli a−b= 3 i a*b=10 to (a2+b2)2= 841 ?
2. Udowodnij, że iloczyn dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą nieparzystą.
3. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= log2(x2+7x−8).
29 gru 14:11
Zuzu: Nie, dostałam od koleżanki ale nie umiem sobie z nimi poradzić..
29 gru 14:11
Kaja: zacznę może od zad.3. jesli mamy funkcje logarytm, to co zakładamy o podstawie logarytmu, co
zakłądamy o liczbie logarytmowanej?
29 gru 14:12
Zuzu: nie wiem?
29 gru 14:13
Kaja: ale rozwiązujesz to dal siebie, czy po prostu koleżance chcesz pomóc rozwiązać?
29 gru 14:13
Zuzu: dla siebie..
29 gru 14:13
Kaja: podstawa logarytmu ( w tym przypadku akurat 2) musi być większa od zera i różna od 1. no to u
nas akurat jest ok. bo 2>0 i 2≠1. natomiast liczba logarytmowana (czyli u nas x2+7x−8) musi
byc wieksza od zera. czyli nalezy założyć, że x2+7x−8>0.
rozwiąż dalej...
29 gru 14:15
Kaja: no to fajnie że dla siebie
29 gru 14:15
Kejt:
2.
2n − gdzie n∊ℤ będzie zawsze liczbą parzystą
zatem 2n+1 będzie zawsze liczbą nieparzystą
2n−1 i 2n+1 to dwie kolejne liczby nieparzyste
(2n−1)(2n+1)=4n
2−1
4n
2 jest zawsze liczbą parzystą, więc 4n
2−1 będzie zawsze liczbą nieparzystą
c.n.u.
mam nadzieję, że nie popsułam zabawy
29 gru 14:15
Zuzu: x> 1 i x> −8 ?
29 gru 14:17
Kaja: Zuzu potem przeanalizuj sobie to 2. zadanie które rozwiązała Kejt i napisz czy rozumiesz, czy
chcesz żeby ci to jeszcze wytłumaczyć.
29 gru 14:17
Zuzu: Rozumiem, dziękuję Wam za pomoc bo serio zależy mi, żeby porobić coś ambitniejszego niżeli
zadania z mojego podręcznika
29 gru 14:19
Zuzu: Kaja, a moja odpowiedź jest dobra?
29 gru 14:19
Kaja: nie za bardzo. narysu oś, zaznacz miejsca zerowe (−8 i 1), narysuj parabolę. rozwiązaniami będą
te x, dla kórych parabola jest nad osią Ox.
29 gru 14:20
Zuzu: ale to nie był koniec tylko wyliczone mniejsca zerowe!
29 gru 14:20
Zuzu: a ostateczna odp: x∊ (−∞ ; −8) u (1 ; +∞ ) ?
29 gru 14:21
Kaja: w takim razie po co były te znaki nierówności? jak liczysz miejsca zerowe to zapisuj je
x1=−8 x2=1
29 gru 14:22
Kaja: a x faktycznie należy do takiej sumy

więc teraz tylko zapisz dziedzinę
29 gru 14:23
Zuzu: czyli to nie to co napisałam wyżej?
29 gru 14:24
Kaja: dziedziną będzie właśnie taka suma przedziału, tylko po prostu zapisz D=(−∞;−8)∪(1;+∞)
29 gru 14:25
Zuzu: Zapisałam

Możemy jeszcze tamto?
29 gru 14:26
Kaja: no i zadanie 1. jest taki wzór skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2
stąd a2+b2=(a−b)2+2ab
zatem
(a2+b2)2=[(a−b)2+2ab]2=[32+2*10]2=292=841
29 gru 14:28
Zuzu: Jesteście boskie dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję a w szczególności Tobie Kaja!
29 gru 14:31
Kaja: proszę
29 gru 14:32
5-latek: A mnie za post z 12:33 to nie podziekujesz
29 gru 14:33
Kejt: nie ma sprawy
29 gru 14:33
Zuzu: PRZEPRASZAM 5−latek! zapomniałam w tym chaosie! Dziękuję również Tobie!
29 gru 14:34
5-latek:
29 gru 14:35
Kejt: zazdrośnica
29 gru 14:35
Zuzu:
29 gru 14:35
Zuzu: mam następne zadania ale to może na jutro?
29 gru 14:36
5-latek: Ja to moze byc miło
29 gru 14:37
Kaja: ja mam jeszcze czas więc możesz pisać
29 gru 14:37
Kejt: ja też
29 gru 14:38
5-latek: Kejt ale i tak 100 post jest Twoj
29 gru 14:38
Zuzu: Trzy liczby których suma wynosi 21 tworzy ciąg arytmetyczny rosnący. Jeżeli pierwszą i drugą
zwiększymy o 1 a trzecią o 5 to utworzą one ciąg geometryczny. Jakie to liczby?
29 gru 14:39
Kaja: oznaczmy te liczby przez x, y, z. po zwiększeniu będą to liczby: x+1, y+1, z+5.
x+y+z=21
y−x=z−y (bo one tworzą ciąg arytmetyczny)
(y+1)2=(x+1)(z+5) (bo tworzą ciąg geometryczny)
29 gru 14:46
Kaja: weź sobie w układ te trzy równania i rozwiąż
29 gru 14:46
Zuzu: ?
29 gru 14:47
Zuzu: okej
29 gru 14:48
Kejt:
a
1+a
2+a
3=21
skoro jest to ciąg arytmetyczny, to:
a
2=a
1+r
a
3=a
1+2r
ma być rosnący, więc r>0
zatem, po podstawieniu:
a
1+a
1+r+a
1+2r=21
3a
1+3r=21
a
1+r=7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1+1; a
2+1, a
3+5 tworzą ciąg geometryczny.. znowu podstawiamy...:
a
1+1;a
1+r+1,a
1+2r+5 − ciąg geometryczny
korzystamy z własności ciągu geometrycznego:
(a
n)
2=a
n−1*a
n+1
podstawiamy nasze dane:
(a
1+r+1)
2=(a
1+1)*(a
1+2r+5)
+ to równanie z pierwszej części, i mamy układ:
(a
1+r+1)
2=(a
1+1)*(a
1+2r+5)
a
1+r=7
można go nieco uprościć, podstawiając w odpowiednie miejsca pierwszego równania, drugie:
wobec czego otrzymujemy:
(7+1)
2=(a
1+1)*(7+r+5)
a
1+r=7
do rozwiązania
29 gru 14:51
Zuzu: nie wyszło mi.
29 gru 14:52
Kaja: tam na początku dopisz sobie jeszcze (x,y,z,) − ciąg arytmetyczny rosnący
(x+1,y+1,z+5) −ciąg geometryczny
29 gru 14:52
Kejt: próbuj z moim

prościej chyba
29 gru 14:52
Zuzu: Kejt ! <3
29 gru 14:52
Kaja: to popatrz:
x+y+z=21
y−x=z−y
(y+1)2=(x+1)(z+5)
x+y+z=21
2y=x+z
(y+1)2=(x+1)(z+5)
2y+y=21
2y=x+z
(y+1)2=(x+1)(z+5)
3y=21 /:3
2y=x+z
(y+1)2=(x+1)(z+5)
y=7
14=x+z
64=(x+1)(z+5)
y=7
z=14−x
64=(x+1)(19−x)
64=19x−x2+19−x
x2−18x+45=0
Δ=144 √Δ=12
x1=3 x2=15
z1=11 z2=−1
odp. 3,7,11
29 gru 14:57
Kaja: to drugie rozwiązanie odpada, bo liczby 15, 7, −1 nie tworzą w podanej kolejności ciągu
rosnącego
29 gru 14:58
Zuzu: Wyszło
29 gru 15:08
Kejt: super
29 gru 15:08
Kaja:
29 gru 15:09