równanie trygonometryczne z parametrem
Szymon: Dla jakich wartości parametru m równanie sin2x + sinx + m = 0 ma rozwiązania?
29 gru 11:28
5-latek: To odpowiedz sobie na pytanie . Kiedy rownanie kwadratowe ma rozwiazania ?
29 gru 11:36
Szymon: no ma rozwiązania, wtedy kiedy albo Δ= 0 albo Δ>0
29 gru 11:37
Kaja: zrób sobie podstawienie t=sinx
wtedy t2+t+m=0
no i żeby to pierwotne równanie miało rozwiązanie to musi być Δ≥0 i chociaż jedno rozwiązanie
musi należeć do przedziału <−1;1> (z tego przedziału wartości przyjmuje sinus)
29 gru 11:42