sss
Dve: Chce to zrozumiec, zadanie z funkcji;
Funkcja f:R
2−>R okreslona jest wzorem f(x,y)=|x|+|y|
| | 1 | | 2 | |
niech An=[ |
| +1, 4− |
| ] |
| | n | | n | |
Wyznaczyc Un∊N f
−1(An) oraz ∩n∊N f
−1(An)
Rozpisze mi ktos krok po kroku jak to trzeba zrobic bo kompletnie nie ogarniam tych funkcji
dwoch argumentow
29 gru 11:21
Dve: Jest ktos w stanie mi pomoc
29 gru 12:45
Krzysiek: dla ustalonego 'n'
f−1(An)={(x,y); 1/n+1≤|x|+|y|≤4−2/n }
i teraz wydaje mi się,że:
∪n∊N f−1(An)={(x,y);1≤|x|+|y|≤4}
∩n∊N f−1(An)={(x,y); |x|+|y|=2 }
ale lepiej to Sam/a rozrysuj/rozpisz sobie dla kilku 'n'
29 gru 13:05
Godzio:

Wiemy, że suma i przekrój przeciwobrazu to przeciwobraz sumy i przekroju więc najpierw
wysumujemy i przekroimy zbiory A
n (tak chyba łatwiej to zobaczyć)
U
nA
n = [1,4]
∩
nA
n = {2}
f
−1[ (1,4) ] = { (x,y) ∊ R
2 : 1 ≤ |x| + |y| ≤ 4 } −− to jest ten obszar między dwoma
kwadratami (bez obwódek tych kwadratów)
f
−1[ {2} ] = { (x,y) ∊ R
2 : |x| + |y| = 2 } −− to jest kwadrat (w pozycji ukośnej tak ja na
rysunku do pierwszego podpunktu)
29 gru 13:10