Rozwiąz równanie
Flap: Rozwiąż równanie: sin(x+π6)*cosx + sinxcosx(x+π6)=12, x∊<0,2π>.
zastanawiam się, jak zacząć to zadanie, gdyż w pierwszym nie ma sinx, tylko całe wyrażenie w
nawiasie, a w drugiej części jest sinx , cox i jeszcze nawias...
29 gru 10:16
Kaja: a czy na pewno dobrze przepisałeś?może miało być
sin(x+π6)*cosx+sinxcos(x+π6)=12 ?
sprawdź
29 gru 11:16
Flap: właśnie dobrze przepisałem, i się zastanawiam, jak to rozwiązać,
jest jeszcze możliwość, ze facetka się pomyliła układając ten zestaw
29 gru 12:08
Kaja: no mozliwe, bo jeśli jest tak jak ja napisałam, to nie ma problemu, bo można skorzystac ze
wzoru
sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
29 gru 12:16