Narysuj wykres funkcji
Flap: Narysuj wykres funkcji f(x)=(lsinxl + sinx)cosx. Podaj zbiór wartości wszystkich wartości
parametru m, dla których równanie (lsinxl + sinx)cosx=m ma w przedziale <−2π,2π> dokładnie 4
rozwiązania.
Mógłby ktoś podać jakąś podpowiedź, jak zabrać się za te zadanie
29 gru 09:55
Bizon:
1o ... dla 2kπ≤x≤3kπ
f(x)=2sinxcosx ⇒ f(x)=sin2x
2o ... zapisz sobie tam gdzie sinx przyjmuje wartości ujemne
f(x)=0
29 gru 10:10
Flap: mógłbyś wyjaśnić to trochę jaśniej
29 gru 12:11
utem:

a) f(x)=(lsinxl + sinx)cosx i x∊<−2π,2π>
1) |sinx|=sinx dla x∊<−2π,−π>U<0,π>
Wtedy :
f(x)=(sinx+sinx)*cosx⇔
f(x)=2sinx cosx⇔
f(x)=sin(2x)
2)
|sinx|=−sinx dla x∊(−π,0)U(π,2π)
Wtedy:
f(x)=(−sinx+snx)*cosx⇔
f(x)=0
b) równanie f(x)=m ma dokładnie 4 rozwiązania w przedziale <−2π,2π>⇔
m∊(−1,0)
29 gru 15:06