Całka przez podstawianie
nopoyarra: Proszę o pomoc z tą całką, włącznie z tokiem myślowym w miarę możliwości!
| | sinx * cosx | |
∫ |
| dx |
| | √3(sin2x)−7(cos2x) | |
Wykonałem ją 2−krotnie wykonując podstawienie. Finalny wynik mi wyszedł 1/10
√...
29 gru 02:59
nopoyarra: A ma wyjść −1/4√... (wynik pod pierwiastkiem zgadza się)
29 gru 03:00
ICSP: Może najpierw przekształćmy wyrażenie pod pierwiastkiem :
3sin
2x − 7cos
2x = 3sin
2x − 7 + 7sin
2x = 10sin
2x − 7
Teraz już widać podstawienie t = 10sin
2x − 7
29 gru 03:02
nopoyarra: Zdziwiłeś(aś?) mnie odpowiedzią o tej porze.

Racja, można to wykonać robiąc tylko 1 podstawienie (a nie 2, jak ja robiłem), ale mimo to
wynik nadal mi wychodzi 1/10
√....
29 gru 03:11
29 gru 03:32
nopoyarra: Czyli odpowiedzi muszą kłamać w takim razie.
29 gru 03:42
ICSP:
29 gru 03:54
daras: chyba jesteście z innej strefy czasowej
29 gru 10:18