dziedzina
lila: Mogłabym prosic o wytlumaczenie dziedziny logarytmow na takim przykladzie:
y= logx2−1 3
28 gru 21:13
RS:
logx2−13 tak to wygląda ?
28 gru 21:14
RS: Chyba coś źle przepisane
28 gru 21:15
Kejt:
logab=c, gdzie:
a>0 ⋀ a≠1
b>0
zatem:
x2−1>0
(x+1)(x−1)>0
x=−1 v x=1
x∊(−∞;−1)u(1;+∞)
dodatkowo
x2−1≠1
x2≠2
x≠√2 i x≠−√2
zatem nasza dziedzina wygląda tak:
D:x∊(−∞;−√2)u(−√2;−1)u(1;√2)u(√2;+∞)
jakby co to pytaj śmiało (:
28 gru 21:18
lila: czyli to co "stoi" w miejscu "a" log przy zapisywaniu dziedziny musi byc zawsze >0 oraz ≠1 a na
resztę nie patrzy sie

?
28 gru 21:26
ICSP: loga b to a > 0 i a ≠ 1 i b > 0
28 gru 21:28
Kejt: na b się jeszcze patrzy, ale u Ciebie b=3 wobec czego jest zawsze>0.. dlatego nie zostało to
uwzględnione.
patrzysz tam gdzie są zmienne..
jakby było:
log
x2−13x, to wtedy dodatkowo:
3x>0
x>0
i dziedzina:
D: x∊(1;
√2)u(
√2;+
∞)
mam nadzieję, że nie namieszałam
28 gru 21:29
5-latek: Tutaj akuratnie nie ale definicji logarytmu masz tez ze liczba logarytmowana musi byc >0 np
taki log
x−3(x
2−4x+5) to bedzie oprocz tego ze x−3>0 i x−3≠1 to jeszce x
2−4x+5>0 i wtedy
masz wyznaczona dziedzine
28 gru 21:31
5-latek: Za dlugo pisze
28 gru 21:32
lila: ok wszystko jasne , wielkie dzięki
28 gru 21:45
Kejt: nie ma sprawy
28 gru 21:45