trygonometria
Ondrej: Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z trygonometrii i czy byłby ktoś tak miły i mi pomógł?

Wiedząc, że α jest kątem ostrym i cosα=
√√2−1 oblicz sinα i tgα
Jak obliczałem, to wyszło mi, że sin
2α= −
√2 co jest źle, więc nie mam pomysłu, jak się za to
inaczej zabrać? Znajdzie się ktoś i pomoże?
28 gru 21:06
pigor: ...,
sin2α= 1−cos2α= 1−(√2−1)= 1−√2+1= 2−√2 >0 ⇒ sInα= √2−√2
28 gru 21:09
Ondrej: Dzięki bardzo, po prostu zapomniałem zmienić znaku w nawiasie.
28 gru 21:26
pigor: ... oczywiście lepiej było mi napisać 0<2−
√2<1, dla sinusa kąta ostrego .
28 gru 21:34