Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma długo
kamczatka: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma długość 2dm i tworzy
z krawędzią podstawy kąt 60 stopni. Oblicz objętośc graniastosłupa.
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś by mi to narysował i powiedział jak obliczyć.
28 gru 21:03
Kejt:

zaraz będzie druga część do tego..
28 gru 21:08
Kejt:

z własności boków trójkąta o kątach 30
o, 60
o, 90
o:
d=a
√3=
√3
H
2=d
2−a
2
V=a
2*H
dasz radę dokończyć?
28 gru 21:12
kamczatka: coś tu nie tak bo wychodzi h=√2
a V=3√2
a powinno wyjść V=√2dm3
29 gru 10:02
kamczatka: jednak wszystko dobrze
29 gru 10:04