Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20. Przeką
kamczatka:

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20. Przekątna ściany
bocznej graniastosłupa tworzy z krawędzią boczną będącą bokiem tej ściany kąt o mierze 58
stopni. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Który to kąt będzie ?
28 gru 20:18
kamczatka: ?
28 gru 20:34
kamczatka: ?
29 gru 09:56
Kaja: coś mi sie nie bardzo widzi sformułowanie treści zadania, ale podejrzewam że to ma byc kąt
między tą narysowaną przekątną a wysokością, z którą łączy się ta przekątna.narysuj
29 gru 11:19
kamczatka:

chodzi o ten kąt ?
29 gru 15:30
kamczatka: ?
29 gru 15:50
Kejt: wg mnie tak.
29 gru 15:52
kamczatka: tylko jak to teraz wyliczyć ?
29 gru 15:54
dero2005:
przypomnij sobie właściwości trójkąta prostego
29 gru 15:56
Kejt:

x − wysokość graniastosłupa
tg58
o≈1,6
1,6x=20
x=12,5
sprawdź, czy dobre proporcje ułożyłam.. bo dawno tego nie miałam
29 gru 15:58
kamczatka: To jest trójkąt 90,45,45 ? i na górze jest kąt 90 stopni ?
29 gru 15:58
kamczatka: Dobrze wyszło bo V=5000 dzięki, a tym sposobem na trójkąt 90,45,45 też da się wyliczyć ?
29 gru 15:59
Kejt: 45, 45, 90 nawet prościej..
zaraz podrzucę rysunek.
29 gru 16:00
Kejt:

trójkąt 45, 45, 90 ma takie własności..
29 gru 16:02
kamczatka: ale w sumie to nie może być taki trójkąt bo kąt ma 58 stopni
29 gru 16:04
Kejt: no nie może..
29 gru 16:04
kamczatka: ok dzięki
29 gru 16:08