Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
pytająca: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Dla danego ciągu an= 2n+1 wyznacz an+1, an+2, a3k, a2n−1.
Więc zrobiłam an+1 −−> an+1= 2n+2
an+2= 2n+3
a2n−1= 4n−5
Czy to jest dobrze? i co z tym a3k ? Jest coś takiego wogóle? Czy może moja nauczycielka się
pomyliła?
28 gru 19:22
Krzysiek: an=2n+1
an+1=2(n+1)+1=2n+3
zamiast 'n' wstawiasz 'n+1'
a3k=2*(3k)+1
28 gru 19:25
pytająca: a to a3k=2*(3k)+1 skąd się wzieło?
28 gru 19:28
Krzysiek: napisałem wyżej,
szukasz a3k czyli zamiast 'n' wstawiasz '3k' do wzoru.
28 gru 19:30
pytająca: Ok, rozumiem.
Czyli an+2= 2n+5
a2n−1= 4n−3
Dobrze ?
28 gru 19:33
pytająca: b) an= n−2n to wtedy
an+1= n−1n+1
an+2= nn+2
a2n−1= 2n−32n−1
a3k= 3k−23k
Tak?
28 gru 19:35
pytająca: c) an= n2 − 4n więc
an+1= n2−2n−3
an+2= n2
a2n−1= 4n2−12n+5
a3k= 9k2−12k
28 gru 19:37
Krzysiek: an+2 ok.
a2n−1=2(2n−1)+1=4n−1
b)ok
28 gru 19:38
pytająca: d) an= 4n−1
an+1= 4n
an+2= 4n+1
a2n−1= 42n−2
a3k= 43k−1
Dobrze to wszystko obliczyłam?
28 gru 19:39
Krzysiek: c) drugie źle
reszta ok
d)ok
28 gru 19:46
pytająca: Czyli w podpunkcie c ..
an+2= n2−4 ?
28 gru 19:49
Krzysiek: tak
28 gru 19:50
pytająca: Bardzo dziękuje Ci za pomoc
28 gru 19:52
pytająca: Pomógł byś jeszcze w jednym zadaniu?
28 gru 19:55
pytająca: Które wyrazy ciągu an= n+n3 są nie większe od 5 ..
więc to ma być tak ?
n+ n3 < 5 |*3
3n +n < 15
4n < 15 /4
n < 154
?
28 gru 19:57
pytająca: Chyba źle licze ..
3n+n ≤ 12
4n≤12 /4
n ≤ 3
Czyli z tego wynika że wyraz pierwszy, drugi i trzeci są nie większe od 5 . Tak?
28 gru 20:02
Krzysiek: nie większe czyli
n+n/3≤5 |*3
3n+n≤15
n≤15/4
n∊{0,1,2,3}
28 gru 20:09
pytająca: Ok

Dzięki.
28 gru 20:11