Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość p{6}. Prze
kamczatka:

Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość
√6. Przekątna tego
graniastosłupa tworzy z płaszczyzną kąt o mierze 60 stopni. Wysokość tego graniastosłupa ma
długość:
Odpowiedź to 6.
chciałem to wyliczyć z funkcji tangesa:
tg60=
√3
| | √2 | |
i wychodzi |
| a powinno wyjść 6 |
| | 3 | |
28 gru 19:22
Kaja: źle. to chyba chodzi o kąt miedzy przekątną graniastosłupa a płaszcyzną podstawy, czyli policz
kąt między przekątną graniastosłupa, a przekątną podstawy. przekątna podstawy ma długość
√6*√2=√12
28 gru 19:24
kamczatka: który to jest kąt ?
28 gru 19:28
Kaja: narysuj przekątną graniastosłupa i przekątną podstawy i zaznacz kąt między nimi
28 gru 19:29
kamczatka:

chyba coś tutaj nie tak narysowałem bo dziwnie to wygląda
28 gru 19:31
Kaja: narysuj przekątną graniastosłupa a nie przekątną ściany bocznej
28 gru 19:34
kamczatka:

takie coś?
28 gru 19:38
Kaja: niech ta przekątna graniastosłupa zostanie, tylko w podstawie narysuj tą drugą przekątną
28 gru 19:38
Kaja: tak żeby one sie łączyły
28 gru 19:39
kamczatka:

teraz chyba dobrze
28 gru 19:45
kamczatka: tylko jak to teraz obliczyć ?
28 gru 19:48
Kaja: tak. no podobnie jak przedtem
28 gru 19:49
Kaja: tylko przekątna podstawy to √12
28 gru 19:50
kamczatka: wzór na przekątna w graniastosłupie to d=a√2 ? Bo gdzieś widziałem że d=a√3
28 gru 19:52
kamczatka: a nie sory to w sześcianie
28 gru 19:53
kamczatka: ok dzięki wyszło.
28 gru 19:58