Funkcje na studiach :/
Renewerek: Witam, poomoże mi ktoś zrobić ten przykład ?
Obliczyć wartość wyrażenia
| arc tg 1 − 2 arc ctg (−1) | |
| = |
| arc cos (−1) − 2 arc sin (−1) | |
28 gru 19:20
Panko: Chyba tak ?
arctg1=π/4
arcctg(−1)= (3π)/4
arc cos(−1)=π
arcsin(−1)=−π/2
wyrażenie= (π/4 −2* 3π/4) / (π − 2*(−π/2) ) = (1/4−3/2)/2=(−5/4) /2 = −5/8
28 gru 19:59
Renewerek: a to nie jest tak ze jak jest 2arc ctg(−1), to wychodzi arc ctg (−1)2 ?
28 gru 21:05
28 gru 21:11
Panko: 2arcctg(−1) = 2 * arcctg(−1)= 2* ( 3π/4) i już
jak chcesz zamotać to możesz iść nawet przez arc tgx = arc sin( x/√1+x2 )
28 gru 21:39