liczby rzeczywiste
Dil: Proszę o pomoc w zadaniach:
ZAD.1
Cena pewnego towaru wraz z 7% podatkiem vat jest równa 7169 zł. O ile zł wzrosłaby cena tego
towaru gdyby podatek vat zostałby podniesiony o 20%. O ile procent wzrosłaby również cena tego
towaru?
ZAD.6
Wyrażenie 2x−|x−5|−|x+2|, dla x jest równe (−2;5) zapisz bez użycia znaku odwrotności
bezwzględnej.
28 gru 19:16
Dil: x należy do*
28 gru 19:18
Kaja: x − cena towaru bez vat
x+0,07x=7169
1,07x=7169
x=6700
6700+0,2*6700=8040
8040−7169=871
wzrosłaby o 871 zł.
28 gru 19:21
Kaja: 6. 2x−(−x+5)−(x+2)=2x+x−5−x−2=2x−7
28 gru 19:22
Dil: Moglabys wytlumaczycto6?dlaczegow tej pierwszej wartosci jest zmieniany znak dwukrotnie,a w
drugiej tylko raz?na czym sie mam opierac rozwiazujactakie zadanie?
28 gru 19:38
Dil: a w 2 nie*
28 gru 19:39
Kaja: zauważ, że dla podanego przedziału, to co jest w tej wartości bezwzględnej czyli x−5 przyjmuje
wartość ujemną (spróbuj sobie podstawić jaką kolwiek liczbe z tego przedziału i policz x−5) i
wtedy własnie trzeba zmienic znak wyrażenia w tej wartości bezwzględnej na przeciwny.
natomiast dla tej drugiej wartości bezwzględnej to co jest w środku tej wartości bezwzględnej
czyli x+2 dla każdej lixczby z tego przedziału ma waretość dodatnią, dlatego opuszczając
wartość bezwzględną nie zmieniamy znaku tego wyrażenia
28 gru 19:42
Dil: A po cotak swoją droga jestpodawanyten przedzial?
28 gru 19:46
Dil: Dziekuję baaaardzo

28 gru 19:49
Kaja:
28 gru 19:51