wektory liniowo niezależne
Ratarcia: Czy mógłby ktoś rozwiązać ten układ równań ,albo podpowiedzieć mi jak to zrobić ?
muszę wyznaczyć α,β,γ
a+bα+c+d=0
−a+b+cβ+d=0
a+b+c+d=0
−a+b+c+dγ=0
Pozdrawiam
28 gru 19:13
Krzysiek: metoda eliminacji Gaussa.
albo np. zauważasz na początek,że 1 i 3 równania masz:
b(1−α)=0
jakich wektorów masz zbadać liniową niezależność?
28 gru 19:23
Ratarcia: Krzysiek to wiem ,że b(1−α)=0 ale nie wiem co z β i γ.
wektory : (−1,1,−1,1),(α,1,1,1),(1,β,1,1),(1,1,1,γ)
28 gru 19:32
Krzysiek: to chyba najłatwiej będzie licząc wyznacznik.
4 wektory będą niezależne gdy ich wyznacznik będzie różny od zera.
otrzymasz takie równanie:
−(α−1)(βγ+β+γ−3)≠0
czyli musi być: α≠1 i βγ+β+γ−3≠0
28 gru 19:37
Ratarcia: no tak, też mi tak wychodziło, ale mam to tak zostawić ? skoro pytają mnie dla jakich α,β,γ
wektory są liniowo niezależne w R4
28 gru 19:39
Krzysiek: tak, masz przecież napisane dla jakich α,β,γ są liniowo niezależne.
28 gru 19:44
Ratarcia: *dla jakich wartości powinno być.
28 gru 19:46
Ratarcia: czyli na pewno mogę tak to zostawić ?
28 gru 19:49
Krzysiek: jak dla mnie tak.
28 gru 19:50
Ratarcia: dzięki.
28 gru 19:58