usuwanie niewymierności z mianownika
xxx: Czy to błąd w odpowiedzi? Sprawdzi ktoś?
Należy pozbyć się niewymierności z mianownika:
| | √5 − 3 | | √5 + 3 | |
mi wychodzi − |
| , a w odpowiedziach jest podane − |
| |
| | 2 | | 2 | |
który wynik jest poprawny? jeśli ten drugi to dlaczego?
28 gru 18:54
Kaja: poprawny wynik to ten z odpowiedzi
28 gru 18:56
RS:
drugi jest poprawny bo jest wyciągnięty minus z mianownika. Twoja wersja do bani.
28 gru 18:56
RS: z licznika miało być
28 gru 18:57
Kaja: raczej z mianownika RS
28 gru 18:58
xxx: ale jak?
28 gru 19:01
Kaja: | 2 | | 2(√5+3) | | 2(√5+3) | | 2(√5+3) | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| √5−3 | | (√5−3)(√5+3) | | 5−9 | | −4 | |
28 gru 19:03
xxx: | | 2√5 + 6 | |
aaa... teraz czaje, bo wcześniej zrobiłam |
| |
| | −4 | |
28 gru 19:05
Kaja:
28 gru 19:07