geometria analityczna
jerey: wyznaczyć rownanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(0,−3) B=(1,2) C=(4,3)
28 gru 18:44
RS:

Układ równań
28 gru 18:55
Eta:
1 sposób
o: x2+y2−2ax−2by+c=0 , S(a,b) , r2= a2+b2−c
rozwiąż układ trzech równań podstawiając kolejno
A(0,−3) : 9+6b+c=0
B(1,2): .........
C(4,3) : ........
2 sposób:
środek okręgu opisanego pokrywa się z punktem
przecięcia symetralnych boków trójkąta
28 gru 18:55
RS:
:
28 gru 18:57
Eta:
ładnie tak się śmiać ?
28 gru 19:00
5-latek: a dlugosc promienia to dlugosc odcinka |AS|=|BS|=|CS|=r
28 gru 19:09
utem:
Albo po najlżejszej linii oporu; ( trochę pracochłonne)
S(a,b), r− promień okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2
A=(0,−3) B=(1,2) C=(4,3) te wsp. spełniają równanie okręgu
(0−a)2+(−3−b)2=r2
(1−a)2+(2−b)2=r2
(4−a)2+(3−b)2=r2⇔
a2+9+6b+b2=r2
1−2a+a2+4−4b+b2=r2
16−8a+a2+9−6b+b2=r2
prównuję:
a2+9+6b+b2=1−2a+a2+4−4b+b2⇔2a+10b=−4
1−2a+a2+4−4b+b2=16−8a+a2+9−6b+b2⇔6a+2b=20
a+5b=−2
3a+b=10
dokończ
28 gru 21:16
Radek: I jak tu wyjdzie r skoro jest a2 i b2
30 gru 15:01
MQ: Po wyliczeniu a i b wychodzi z dowolnego z trzech równań −− wystarczy podstawić wyliczone
wartości a i b.
30 gru 15:07
Radek: Dzięki.
30 gru 15:09
pl:
Czemu w rozwiązaniu utem w tych równaniach przyrównywane jest 1 z 2 i 2 z 3 ?
3 sty 19:02
Mila:
Eliminujemy niewiadomą r,
Możesz porównać 1 i 2 a potem 1 i 3, też będzie dobrze.
Prawe strony są równe r2 we wszystkich trzech równaniach.
3 sty 21:13