GEOMETRIA ANALITYCZNA
ewa: POTSZEBNA POMOC, MAJZA ROZSZERZONA

dla jakich wartosci parametru m prosta y=mx−m−2 ma co
najmniej 1 punkt wspólny z prostokatem ABCD jezeli A(0,0), B(1,0), C(1,2), D(0,2)
28 gru 18:38
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m prosta y= mx−m−2 ma co najmniej
1 punkt wspólny z prostokątem ABCD, jeżeli A(0,0), B(1,0), C(1,2), D(0,2).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może zobaczymy co mi wyjdzie, a więc dana
prosta
y= mx− m−2 i m≠ −2 i m≠0 ma miejsce zerowe ⇔ y=0 ⇔
⇔ mx=m+2 ⇔
xo= m+2m i tak określona ma ona 0 (nie ma)
punktów wspólnych z danym prostokątem ABCD ⇔
⇔ (m< 0 i −m−2< 0) v (m< 0 i −m−2 >2 i m*1−m−2 >2) v
v (m >0 i −m−2 >2) v (m>0 i
m+2m >1) ⇔
⇔ (m< 0 i m >−2) v (m< 0 i m< −4 i −2 >2) v (m >0 i m< −4) v
v (m >0 i 1+
2m >1) ⇔
⇔ −2< m< 0 v m∊∅ v m∊∅ v (m>0 i
2m >0) ⇔
⇔ (*)
−2< m< 0 v m>0 , a ponieważ m= −2 ⇒ y= −2x − prosta dana ma
1 punkt wspólny , a m=0 ⇒ y= −2 − ma 0 tych punktów , to stąd i z (*)
jeśli
−2< m<0 v m ≥0 ⇔
m>−2 dana prosta ma 0 punktów wspólnych,
a więc ma ona co najmniej 1 punkt wspólny z danym prostokątem ABCD ⇔
⇔
m ≤ −2 ⇔
m∊(−∞ ;−2] ...

i tyle, ciekawe co masz w odpowiedzi

bo piszę − jak zwykle − online i sprawdzać już mi się nie chce
28 gru 21:02
Maslanek: Ja bym rozpatrywał funkcję stałą, rosnącą i malejącą.
Niech k będzie prostą szukaną.
Dla stałej oczywiste.
Dla rosnącej brak punktów wspólnych, gdy x0<0 i D∊k (wtedy dla m>mk mamy to co szukamy) oraz
dla x0>1
Dla malejącej przeciwna sytuacja.
28 gru 21:15
pigor: .. właśnie ja tak robię (4 przypadki : 2 dla malejącej (m<0) i 2 dla m>0),
a stałe badałem ...

w pamięci, ale mogłem się walnąć,
28 gru 21:31
Maslanek: Faktycznie
28 gru 23:14
pigor: ... , można to zapewne zrobić wprost , ale pierwsza myśl
u mnie była zaprzeczyć pytaniu zadania ; można też dane równanie
przedstawić w postaci odcinkowej i próbować ją przesuwać ...

w
odpowiednim zakresie
28 gru 23:54
pigor: ... , można to zapewne zrobić wprost , ale pierwsza myśl
u mnie była zaprzeczyć pytaniu zadania ; można też dane równanie
przedstawić w postaci odcinkowej i próbować ją przesuwać ...

w
odpowiednim zakresie
28 gru 23:54
pigor: ...

. przepraszam mój komputer chciałem "pogonić" , bo ślimak się zrobił .
28 gru 23:56
Eta:
Rzuć w niego
29 gru 00:02
Maslanek:
29 gru 00:04
29 gru 00:06
Maslanek: Krzesłem go, krzesłem
29 gru 00:06
Ajtek:
Maślanek, nie krzesłem tylko mydłem. Nie oglądałeś "King sajz"
29 gru 00:09
Eta:
29 gru 00:11
Maslanek: Nie
29 gru 00:16
Ajtek:
Maslanek, praca domowa ode mnie, nadrabiaj zaległości filmowe. Zdradzę, że zobaczysz Kaśkę
Figurę taką hmmmmm hot

.
29 gru 00:18
Maslanek: To Kasia Figura chyba w jednej lekturze była

Hmm... Nad Niemnem chyba
29 gru 00:27
Maslanek: Tam było hoooot
29 gru 00:28
Ajtek:
Nie wiem, nie czytałem

. Mam na myśli aktorkę, Kaśkę Figurę, młoda wtedy jeszcze była
29 gru 00:29
Maslanek: No tak

O filmie mówię
29 gru 00:34
Maslanek: Jeszcze starym

Pierwszej wersji ekranowej chyba
29 gru 00:35
Ajtek:
Filmu "Nad Niemnem" też nie oglądałem.
Mam na myli Kaśkę Figurę, aktorkę, co zagrała w "King sajz" miedzy innymi
29 gru 00:36
Maslanek: Zagrała w Nad Niemnem chyba też

Albo jakaś inna fajna

Obejrzyj
29 gru 00:40
Ajtek:
Przeleciałem pobieżnie obsadę ale Kaśki figury tam nie widzę.
29 gru 00:48
Maslanek: To nie wiem kto tą scenę rozbieraną gra

Ale w każdym razie fajna
29 gru 00:52
Ajtek:
Nie mydlij mi oczu, tylko łap się za "King sajz"
29 gru 00:57
Maslanek: Zacznij lepiej oglądać Nad Niemnem, nieuku
29 gru 01:04
Ajtek:
"Nad Niemnem" obejrzę. Czy ja jestem nieukiem

Zapamiętaj jedną rzecz, tutuły piszemy w
czydzysłowiu, o takim "..."
29 gru 01:09
Maslanek: Zgadza się
29 gru 01:13
Ajtek:
Spokojnej nocy
29 gru 01:14
pigor: .., no tak

ja pracowalłem ...

ciężko nad dwumianem Newtona (znalazłem
błąd ...hurrra ), a wy się zabawiacie moim kompem −staruszkiem , ładnie to

.
29 gru 01:16
Maslanek: Mhm

Obejrzyj "Nad Niemnem"
29 gru 01:17
Ajtek:
Pigor obejrzyj "King sajz", nie słuchaj
Maslanek. I tak na marginesie, zmień kompa
staruszka.
Mój staruszek komp stoi obok mnie nieopodal. Gotowy do użycia w każdej chwili. Pozdrawiam

.
29 gru 01:21
29 gru 01:31