Jeżeli przekątna ściany sześcianu ma długość a to objętość tego sześcianu jest r
kamczatka: Jeżeli przekątna ściany sześcianu ma długość a to objętość tego sześcianu jest równa:
d=a√2 V=a3
28 gru 18:26
Kaja: no i co w związku z tym?
28 gru 18:27
kamczatka:
| | a3√2 | |
a V powinno wyjść : |
| |
| | 4 | |
28 gru 18:32
ICSP: d =a = b
√2 gdzie b to długość boku tego sześcianu
V = b
3 = ...
28 gru 18:33
Kaja: a to d, to co to jest?
28 gru 18:33
kamczatka: czemu podzielone przez 2 a nie √2 ?
28 gru 18:39
ICSP: Policz powoli to się dowiesz
28 gru 18:40
kamczatka: ok już wiem
28 gru 18:42
kamczatka: | | a√2 | | a3√2 | | a3√2 | |
ale czemu |
| = |
| a nie |
| |
| | √2 | | 4 | | 8 | |
bo przecież
√23 to
√8=2
√2
28 gru 18:47
kamczatka: dobra już wyszło jednak
28 gru 18:47