sdsdsd
Szymon: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich a i b równanie loga* x2 + log b = log(ab)x ma co
najmniej jedno rozwiązanie. Kiedy rówanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
28 gru 18:11
Kaja: loga*x2+logb=x*log(ab)
loga*x2−log(ab)*x+logb=0
teraz policz Δ
28 gru 18:15
Szymon: i co dalej ? Δ mi wyszła (loga − logb)2
28 gru 19:25
Kaja: no właśnie, więc jaka jest ta Δ? Δ=(loga−logb)2≥0 dla dowolnych dodatnich a i b . więc skoro
Δ≥0 to dane równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie
28 gru 19:28
Janek: a kiedy to równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
28 gru 19:44
Kaja: trzeba by chyba jeszcze tu rozpatrzyć przypadek kiedy to równanie jest liniowe
28 gru 19:48
Kaja: czyli loga=0
wtedy a=1
i równanie ma postać logb=xlogb
jesli logb=0
to równanie ma nieskonczenie wiele rozw, a jak logb≠0 to można obustronnie podzielić przez logb
i ma jedno.
a co do równania kwadratowego to daj założenie, że a≠1.
28 gru 19:54
Kaja: zaś jedno rozwiązanie ma wtedy, gdy : 1. loga≠0 i Δ=0 2. loga=0 i logb≠0
28 gru 20:03