macierz
zadanie: Znajdz macierz przeksztalcenia liniowego A: R
2→R
2 wiedzac, ze
| | | | | | | | | |
A | = | oraz A | = | takim sposobem: |
| | | | | |
korzystajac z addytywnosci i jednorodnosci znajdz obrazy wersorow osiowych.
wiem co to jest addytywnosc i jednorodnosc ale nie potrafie tego tu zastosowac ?
obrazy wersorow:
prosze o pomoc?
28 gru 18:10
Krzysiek: A(4,1)=A(4,0)+A(0,1)=4A(1,0)+A(0,1)
A(1,−1)=A(1,0)−A(0,1)
rozwiązujesz układ równań i wyliczasz A(1,0),A(0,1)
28 gru 18:15
zadanie: nie rozumiem
my robilismy jakos tak:
| | | | | | | | | | | |
A | =A(.... | +.... | )=.... | +.... | = |
| | | | | | |
....−jakas liczba
28 gru 19:20
Krzysiek: wychodzę od tego co jest dane.
i wiedząc,że A jest przekształceniem liniowym,czyli:
A(αx+βy)=αA(x)+βA(y)
rozpisuję A(4,1)=4A(1,0)+A(0,1)=(2,3)
A to co napisałeś to praktycznie to samo.
szukasz kombinacji liniowej czyli α,β
takich,że (1,0)=α(4,1)+β(1,−1)
Więc jak wolisz tak licz.
28 gru 19:30
zadanie: tylko, ze ja za bardzo nie wiem jak mam to dalej policzyc tym moim sposobem czyli:
moge prosic o policzenie tego dalej tym sposobem?
28 gru 19:55
Krzysiek: już bez 'A'
(1,0)=α(4,1)+β(1,−1)
czyli:
1=4α+β
0=α−β
28 gru 20:11
zadanie: | | 1 | |
wyszlo mi, ze α=β= |
| i co dalej? |
| | 5 | |
28 gru 20:28
Krzysiek: czyli masz A(1,0)=1/5A(4,1)+1/5A(1,−1)=1/5(2,3)+1/5(0,1)=(2/5,4/5) −i to jest pierwsza kolumna
macierzy.
teraz wyznaczasz A(0,1)
28 gru 20:38
28 gru 21:02
zadanie: dziekuje za pomoc
28 gru 21:20