Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
pytająca: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu .
Wyznacz wartość parametru m dla której proste k : −x+3y−3=0 jest prostopadła do prostej l:
y=(1−2m)x+6
Obliczyłam :
k : 3y=x+3 /:3
y= x+33
I co dalej? Wiem że a1 * a2 = −1
28 gru 18:07
Kaja: zauważ, że można ta prostą która przekształcałaś doprowadzic jeszce do postaci:
| | 1 | |
wtedy współczynnik kierunkowy tej prostej to |
| . współczynnik kierunkowy tej drugiej |
| | 3 | |
| | 1 | |
prostej to 1−2m. z warunku który napisałaś powinno więc być |
| *(1−2m)=−1 |
| | 3 | |
rozwiąz dalej
28 gru 18:10
pytająca: Czyli m=2 ?
28 gru 18:12
Kaja: tak
28 gru 18:17
pytająca: Ok, dziękuje za pomoc
28 gru 18:18
Kaja:
28 gru 18:19