Matematyka na studiach! Help me!
Lolaa: Zadanie z indukcji matematycznej, trzeba coś udowodnić, przykład taki średni i proszę o pomoc!
28 gru 17:58
Panko: Pokażemy coś trudniejszego : mianowicie skąd ta nierówność ?
Zdefiniujemy rodzinę wielomianów
Wn(x) = (xn−1)2 + x*(xn−1−1)2 +x2*(xn−2 −1)2 + x3*( xn−3−1)2
+....+xn−1*(x−1)2
Trochę przekształcimy
Wn(x)= ( x2n −2xn +1) + ( x2n−1 −2xn +x) + ( x2n−2 −2xn +x2) +....(xn+1−2xn+
xn−1)
Wn(x)=( x2n + x2n−1 +x2n−2 + ... + xn+1 ) + (1+x2 +x3 +...+xn−1 ) −n*2xn
dodaję i odejmuję jednomian xn
Wn(x)= ( x2n + x2n−1 +x2n−2 + ... + xn+1 +xn+xn−1+ xn−2+...+ x2+x+1)
−(2n+1)*xn
Zauważmy ,że dla x>0 jest Wn(x) ≥0 ( zeruje się dla x=1)
( x2n + x2n−1 +x2n−2 + ... + xn+1 +xn+xn−1+ xn−2+..+x+1) −(2n+1)*xn ≥0
x2n + x2n−1 +x2n−2 ... + xn+1 +xn+xn−1+ xn−2+...+ x2+x+1 ≥(2n+1)*xn
xn / (x2n + x2n−1 + ... + xn+1 +xn+xn−1+ xn−2+...+ x2+x+1)≤1/(2n+1)
co kończy wyprowadzenie nierówności ( wiadomo skąd się wzięła)
28 gru 18:42