objętość
Izka: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 7,13, 8. Długość wysokości
ostrosłupa jest równa długości promienia okręgu wpisanego w podstawę graniastosłupa. Wyznacz
objętość graniastosłupa.
18 paź 14:10
tim: Chętna do współpracy?
18 paź 14:17
Izka: ? Raczej tak
18 paź 16:04
tim:

Więc tak. Do obliczenia objętości potrzebne jest
V = Pole podstawy * wysokość.
1. Znajdź pole podstawy.
2. Znajdź promień koła wpisanego w tej trójkąt. (podstawę)
18 paź 16:06
Izka: eee...? to do 1 to będzie a*h przez 2, i to h to z tw Pitagorasa 42+h2=72?
Ale jak to drugie?
18 paź 16:15
tim:

1. To nie jest trójkąt równoramienny. MożeszL:
a) skorzystać z wzoru Herona.
b) ułożyć układ równań.
h
2 + x
2 = 13
2
h
2 + y
2 = 7
2
x + y = 8
18 paź 16:17
tim: 2. Jest wzór na promień koła wpisanego w trójkąt.
18 paź 16:18
Izka: Co to jest wzór Herona? Jestem w LO ale o tym nie slyszałam
18 paź 16:26
18 paź 16:27
tim: To w LO go poznasz. Zatem musisz skorzystać z drugiego wariantu.
Na przykład ten.
18 paź 16:38
Izka: Ok
26 mar 07:43