Podwójna wartość bezwzględna
djsadasdas: 1.
||x|−6|=4
|x|−6=4 v |x|−6=−4
|x|=10 v |x|=−10
x=10 v x= −10 v x=2 v x=−2
2.
|x| + |2−x|=2x
1) x należy do (−nieskończoność; 0>
−x+2−x=2x
x=1/2
2)x njależy do (0;2)
x+2−x=2x
x=1
3)x należy do <2; +nieskończoności)
x−2+x=2x
−2=0 sprzeczność
x=1/2 v x=1
Czy to jest dobrze zrobione?
28 gru 17:47
djsadasdas: Jeszcze jedno pytanie, kiedy w nierównościach z wartościa bez. brać sumę, a kiedy cz. wspólną?
np.|2|x−1|−4| >/4− wiąłem sumę
PS w 1 ma być oczywiśćie |x|=10 v |x|=2
28 gru 17:51
Kaja: w zad.1. błąd powinno być |x|=10 lub |x|=2
28 gru 17:51
djsadasdas: Już poprawiłem Kaja, ale rozwiązania i tak są OK
28 gru 17:55
Kaja: | | 1 | |
w zad. 2. w 1) daj przedział otwarty w 0. zauważ też , że x= |
| ∉(−∞;0), a w 2) domknięty w |
| | 2 | |
0 i 2., w 3) otwarty w 2
rozwiązaniem jest tylko x=1
28 gru 17:55
djsadasdas: Masz rację, nie zwróciłem uwagi na przedziały.
28 gru 17:56