prosze o pomoc.
Ilona: Napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres przechodzi przez punkty A(2√7,−6) B(−√3,−6)
28 gru 17:35
Kaja: do wzoru y=ax+b podstaw oba punkty i rozwiąż układ równań
28 gru 17:36
Kaja: zresztą obie współrzędne y sa takie same więc wzór to y=−6
28 gru 17:37
Ilona: tyle wiem ale pozniej nie wychodzi mi to z tymi pierwiastkami. nie wiem co dalej z nimi zrobic.
bardzo prosze o rozwiazanie tego zadania.
28 gru 17:38
Kaja: −6=2√7a+b
−6=−√3a+b /*(−1)
−6=2√7a+b
6=√3a−b
i mozna dodać stronami:
0=2√7a+√3a
0=a(2√7+√3) /:(2√7+√3)
0=a
i teraz to zero można podstawic za a np. do równania 6=√3a−b
6=√3*0−b
6=−b
/*(−1)
b=−6
zatem y=0*x+(−6)
y=−6
28 gru 17:42
Eta:
zauważ,że:
y
A= y
B= −6 to prosta AB : y= −6 i tyle
28 gru 17:42
Eta:
I bez zbędnych "układów"
28 gru 17:43
Kaja: Eto, tak to możesz pisac komus kto wie o co chodzi

popatrz na mój powyższy post z 17:37
28 gru 17:45
Ilona: czyli jednak przy zastąpieniu dzielenia kreską ułamkową pierwiastki się skrócą?
28 gru 17:46
Kaja: w którym miejscu?
28 gru 17:46
Eta:
28 gru 17:47
Ilona: Eta: dziękuje za radę i muszę przyznać że co prawda po dłuższych przmyśleniach ale
zrozumiałam

na pewno sie przyda!
28 gru 17:49
Eta:
Jeżeli x
A= x
B to prosta AB : x= x
A= x
A
jeżeli y
A= y
B to prosta AB: y= y
A= y
B
Nic trudnego

najpierw trzeba to zauważyć
A jeżeli x
A≠x
B i y
A≠y
B to wtedy najłatwiej tak ( bez tych układów!)
| | yA−yB | |
AB: y= |
| (x−xA) +yA |
| | xA−xB | |
Pozdrawiam
Kaję
28 gru 17:51
Eta:
@
Ilona
W tym przykładzie jak widzisz ....
pierwiastki były tylko "straszakami"
28 gru 17:53
Ilona: Kaja: pytanie już nie ważne,po prostu źle zapisałam to "a",mimo wszystko jednak wynik wyszedł
mi ten sam,na szczęście

dziękuję Wam bardzo za pomoc!
28 gru 17:54
Kaja: Dziękuję Eto za pozdrowienia. Również Cię pozdrawiam
28 gru 17:57