Bardzo proszę o pomoc.
pytająca: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Naszkicuj wykres funkcji liniowej y=ax+b wiedząc, że a = ( 1−√2−2+√8)−1,
b=log2513+ log4214.
Obliczyłam a .. wyszło mi a=−2, ale mam problem z b.. nie wiem jak to obliczyć.
28 gru 17:20
Eta:
| | 16 | | 1 | | 9 | | 16 | | 3 | |
b= log2( |
| ) + |
| *log2( |
| )= log2( |
| * |
| )=..... |
| | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 2 | |
28 gru 17:26
pytająca: Sąd ta 12 przed log ?
28 gru 17:27
28 gru 17:28
pytająca: Ok, dziękuje za pomoc
28 gru 17:29
pytająca: a a wyszło mi dobrze?
28 gru 17:30
Eta:
lub tak :
| | log2b | | log2b | | 1 | |
log4b= |
| = |
| = |
| log2b |
| | log24 | | 2 | | 2 | |
28 gru 17:30
pytająca: Wolę ten pierwszy sposób
28 gru 17:31
Eta:
OK
28 gru 17:33
pytająca: Czyli a jest dobrze?
28 gru 17:33
Eta:
Napisz porządnie , bo nie napisałaś czytelnie
28 gru 17:35
pytająca: a= (1−√2 nad √8 −2 ) −1
28 gru 17:37
Eta:
No to zmienia postać rzeczy, bo poprzednio podałaś + w mianowniku
a= −2 jest ok
28 gru 17:40
pytająca: Dzięki wielkie za pomoc

Jak będe jeszcze czegoś potrzebować to będe pisać na forum
28 gru 17:43