logartymy
aaagaaa: | | a+b | | log a + log b | |
log |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | |
wiedząc, że a
2+b
2=7ab a,b>0
28 gru 16:35
Kaja: a jaka jest treść polecenia?
28 gru 16:36
Eta:
Pewnie : "wykaż równość"
28 gru 16:38
aaagaaa: uzasadnij rowność
28 gru 16:40
Eta:
| | a+b | | 1 | | a+b | |
log |
| = |
| *logab ⇒ |
| = √ab |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
a
2+b
2=(a+b)
2−2ab ⇒ (a+b)
2= 9ab to a+b= 3
√ab , a>0 i b>0
| | a+b | | 3√ab | |
L= |
| = |
| = √ab =P |
| | 3 | | 3 | |
28 gru 16:42
Kaja: przekształć to w sposób równoważny:
a
2+2ab+b
2=9ab
a
2+b
2=7ab
ta ostatnia równośc jest prawdziwa z zał.
28 gru 16:44
aaagaaa: właśnie zaczęłam robić tak jak Kaja tylko coś źle zrobiłam
28 gru 17:03
aaagaaa: dzięki wielkie
28 gru 17:03
Eta:
A ja inaczej
28 gru 17:22