.
harry: Udowodnij, że iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta prostokątnego jest równy 1/2 wtedy i tylko
wtedy, gdy ten trójkąt jest równoramienny
28 gru 15:28
Kaja: | | 1 | |
zał. że iloczyn sinusów kątów ostrych α i β trójkąta prostokątnego jest równy |
| . |
| | 2 | |
czyli sinα*sinβ=U[1}{2}
sin2α=1
2α=90
o
α=45
o
β=90
o−α=90
o−45
o=45
o
zatem trójkąt ten jest równoramienny.
zał. teraz że trójkąt prostokątny jest równoramienny.
wtedy oba kąty ostre mają po 45
o .
| | √2 | | √2 | | 1 | |
czyli sin45o*sin45o= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 gru 15:53
Panko: Proponuję na poziomie podstawowym ( funkcje tryg. kątów ostrych w Δ prostokątnym)
Δ ABC prostokątny
sinα=a/c i sinβ= b/c
sinα *sinβ= (ab)/c2 =1/2
ΔABC prostokątny czyli a2 +b2 =c2
aplikując do (ab)/c2 =1/2 ⇒2ab= c2 ⇒2ab= a2+b2 ⇒ (a−b)2=0 ⇒a=b
28 gru 16:11
pigor: ..., no to do swojej szuflady :
Udowodnij, że iloczyn sinusów kątów ostrych trójkąta prostokątnego
jest równy 1/2, wtedy i tylko wtedy, gdy ten trójkąt jest równoramienny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z. Δ prostokątny o bokach a,b,c i sinα*sinβ=
12 , gdzie α,β − ostre ,
T. a=b
D : a
2+b
2=c
2 i
ac*
bc=
12 /*2c
2 ⇔
⇔ a
2+b
2=c
2 i 2ab= c
2 /− stronami ⇒ a
2−2ab+b
2= 0 ⇔ (a−b)
2=0 ⇔
a=b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odwrotnie
a=b i 2ab=c
2 ⇔ c
2=2a
2 ⇒ c=a
√2 − dł. przekątnej
kwadratu o boku a (przeciwprostokątnej Δ prostokątnego równoramiennego) ...
28 gru 17:20