całka nieoznaczona wymierna
Yasiu:
28 gru 14:50
Krzysiek: rozbij ułamek na ułamki proste.
28 gru 14:58
28 gru 15:03
Yasiu: daras
stosując podane w linku metody:
| | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| |
| | x4+64 | | (x2+8)2−16x2 | |
|
|x
2+8=
√16x2t
|2x dx=4xt dt
nie jestem przecież w stanie z tego wyznaczyć czegoś dalej
28 gru 17:08
AS: Rozłóż na dwa ułamki
| 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| x4 + 64 | | (x2 + 8)2 − 16*x2 | |
| 1 | |
| = |
| (x2 + 4*x + 8)*(x2 − 4*x + 8) | |
| A*x + B | | C*x + D | |
| + |
| |
| x2 + 4*x + 8 | | x2 − 4*x + 8 | |
28 gru 17:46
AS: Dodatek − szukany rozkład
| 1 | | 1 | | 4 − x | | x + 4 | |
| = |
| [ |
| + |
| ] |
| x4 + 64 | | 64 | | x2 − 4*x + 8 | | x2 + 4*x + 8 | |
28 gru 17:52
mb:

∑∑∑∑←←
29 gru 10:22
daras: gdybyś chociaż przewinął tę stronę, któą ci podałem, do końca, to w ostatnim przykładzie są
włąśnie ułamki proste
29 gru 10:25
Yasiu: AS − dzięki

daras − ostatni przykład:
jest robiony na sposób o którym wspomniałem wyżej.
ale dzięki za stronę.
29 gru 23:36
Nienor: Żeby się bardzo nie bawić:
x−2=t
dx=dt
| | dt | |
∫ |
| −> na ułamki proste. |
| | (t2+9)2 | |
30 gru 11:37