PArametr M w funkcji kwadratowej.
czopo: Witam, niestety znowu mam problem z dwoma zadaniami.
1. Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (3+m)x
2 −mx + m ma najmniejszą wartość równą
−3
Jedyne co wywnioskowałem to to, że 3+m > 0 i q = −3
2. Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (2−m)x
2 +mx + m − 4 ma największą wartość
równą 2?
Tutaj tez tyle, że 2−m < 0 i q = 2
Robiłem coś, pisałem, ale takie beznadzijene rzeczy wychodzą, że niestety nie daje rady...
28 gru 14:02
ICSP:
Podstawiasz do wzoru i rozwiązujesz proste równanie
28 gru 14:09
J: Zauważ, że najmniejsza wartośc to współrzędna "y" wierzchołka paraboli
28 gru 14:10
Kejt:
1.
to co napisałeś + jeszcze:
Δ=m
2−4m(3+m)
(jeśli już na początku piszesz, że 3+m>0 to nie musisz w tym miejscu liczyć dziedziny)
2. podobnie.. spróbuj najpierw pierwsze, jakby co to pytaj
28 gru 14:11
czopo: Tyle myślenia i kombinowania a to nie było tak trudne...dziękuje wam bardzo

Następne zadanie
będe miał też z parametrem. Podana jest funckja i jest pytanie "Dla jakich wartości parametru
m jej najmniejsza wartość należy do przedziału <2;6>"? To tutaj trzeba przyjąć, że 2 ≤ q ≤ 6
i znaleźć część wspólną?
28 gru 15:02