Geometria analityczna
52: Dane są dwa wierzchołki trójkąta ABC: A=(2,1) i B=(3,−2). Wyznaczyć współrzędne trzeciego
wierzchołka wiedząc, że środek ciężkości tego trójkąta leży na osi OX, a pole tego trójkąta
jest równe 3.
| | 51 | | 1 | | 1 | | 1 | |
No i wg moich rozwiązań mam dwie odpowiedzi że C( |
| , |
| ) v C( |
| , |
| ) ale |
| | 12 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czy obydwie są prawidłowe ? Jakby ktoś mógł to rozwiązać i wyjaśnić.
28 gru 13:58
Panko: Trzy środkowe w Δ przecinają się w jednym punkcie S
o współrzędnych S= (xs,ys) = ( ( xA +xB +xC)/3 , ( yA +yB +yC)/3 )
Mamy też rozcięcie Δ przez jego środkowe na s z e ś ć trójkątów o równych
sobie polach tu równych 3/6 =1/2
Współrzędna środka ciężkości ΔABC to S= ( xs, ys)= (xs,0)
→ →
Pole Δ ASB= 1/2 = 1/2 I det ( SA, SB ) I
→ →
SA =[2−xs,1] ,SB =[3−xs,−2]
→ →
Pole Δ ASB= 1/2 = 1/2 I det ( SA, SB ) I 1/2I −2(2−xs −(3−xs ) I
1 =I I 3xs −7 I ⇔ xs = 8/3 ∨ xs=2
S= (xs,ys) = ( ( xA +xB +xC)/3 , ( yA +yB +yC)/3 )
niech S=(2,0)= ( ( 2+3+xC )/3 ,( 1−2+yC )/3 ) stąd oblicz (xC , yC)
niech S= (8/3,0) =( ( 2+3+xC )/3 ,( 1−2+yC )/3 ) stąd oblicz (xC , yC)
28 gru 14:57
52: ja robiłem inaczej ale napisz ostateczne wyniki jakie ci wychodzą : ) to sobie sprawdzę...
28 gru 15:01
Eta:
Można tak:
S−− punkt ciężkości jego współrzędne , to średnia arytmetyczna współrzędnych
wierzchołków trójkąta
| | 1−2+yC | |
S(x,0) ⇒ yS= |
| ⇒ yC= 1 |
| | 3 | |
C(x,1) → →
Teraz z pola P=0,5|d(AB, AC)|= 3
AB=[1,−3]
AC=[x
C−2, y
C−1]= [x−2,0]
i mamy: 3*|x−2|= 6 ⇒ |x−2|=2 ⇒ x=4 v x=0
C1(4,1) , C2(0,1)
28 gru 15:16
Eta:
Podobnie,jak podał
Panko ale nieco krócej
28 gru 15:20
28 gru 15:21
28 gru 15:26
52: faktycznie ajjjj taki błąd <kulka w łeb>
Dzięki ; )
28 gru 15:28
Eta:
28 gru 15:33
Eta:
28 gru 15:33
Panko: Zadanie robi się trochę ciekawsze gdy się je zapisze
Dane są punkty A , B −−wierzchołki ΔABC i dane jest pole ΔABC i wiadomo, że
środek ciężkości ΔABC leży na pewnej ( danej ) prostej. Wyznacz konstrukcyjnie
położenie wierzchołka(ów) C
( klasyka−−−linijka bez podziałki + cyrkiel)
Wydaje się być prostym.
28 gru 16:21